Tien tips voor trouwfotografie

Sommige bruidsparen hebben geen groot budget en zijn gedwongen te besparen op bepaalde elementen van de bruiloft. Dat is helemaal geen probleem! Ook op trouwfotografie kun je als bruidspaar besparen. Vraag een bekende die goed is met een camera om jullie trouwfotografie op zich te nemen. Ben jij de uitverkorene? Dan kunnen deze tien tips voor trouwfotografie nog wel eens nuttig zijn!

locatie_bloemen_bomen
Weet waar je gaat fotograferen. Bespreek dit samen met het bruidspaar, zodat er een helder beeld ontstaat over de trouwfotografie en over welke plekken je gaat bezoeken met het bruidspaar en waar jullie heen moeten lopen of reizen (handig in verband met reistijden en een tijdschema). Ook kan het bruidspaar aangeven of ze een locatie over willen slaan of dat ze misschien een locatie missen. Misschien hebben zij een bepaalde locatie die speciaal voor hen is. Ga ook eens kijken op deze locaties en bedenk wat je gaat doen met lichtinval op verschillende tijdstippen.

Blijf bij het bekende


Op de bruiloft zelf heb je niet of nauwelijks tijd om ineens allerlei nieuwe dingen te gaan uitproberen. Blijf bij de dingen die je kent en die goed gaan, dan slaagt de trouwfotografie zeker. Dat geldt voor posities, maar ook voor de apparatuur. Een nieuwe camera zul je eerst weer moeten leren kennen.

Iets anders


Het lijkt wat tegenstrijdig met het vorige punt, maar je kunt wel experimenteren met kleine veranderingen binnen de trouwfotografie. Laat het bruidspaar eens iets geks doen of betrek omstanders in de trouwfotografie. Er is niet altijd tijd om iets anders te proberen, dat geeft ook niet. Concentreer je dan op de basisfoto’s.

Check, check, dubbelcheck!


Het kan nooit kwaad om vaak je instellingen te checken. Beter eens te vaak dan eens te weinig. Het doet de kwaliteit van je foto’s echt goed. Het controleren van de instellingen duurt maar een paar seconden en je wint er heel veel mee!

bruidspaar_pastels_kussen

Inspiratie


Het is nooit een slecht idee om eens rond te neuzen op internet om inspiratie op de toen. Vooral Pinterest of Flickr zijn websites die bij uitstek geschikt zijn om inspiratie op te doen qua trouwfotografie. Pas wel op dat je geen ideeën kopieert, want dat wordt meestal niet in dank afgenomen.

De laatste dingetjes


Als fotograaf ben je aanwezig op de bruiloft en dat betekent dat je er best netjes uit mag zien. Dus trek geen oude spijkerbroek aan omdat ‘ie zo lekker zit met dat shirt dat je eergisteren ook aan had. Natuurlijk mag je kleding wel lekker zitten, je bent tenslotte aan het werk, maar een nette outfit is wel een pre. Was ook nog even je auto en zorg voor een volle tank. Tijdens de trouwfotografie ben je je eigen visitekaartje!

Vergeet jezelf niet


Hoewel het op de meeste bruiloften goed geregeld is, is het verstandig om zelf ook voldoende eten en drinken mee te nemen. Zo kun je in de auto onderweg naar de volgende locatie voor de trouwfotografie snel even een hapje brood nemen. Zorg dat je ook altijd paracetamol bij je hebt. Trouwfotografie en hoofdpijn mixt niet zo lekker.

Houd contact


Wanneer je alles goed hebt voorbereid, is het voor het bruidspaar een hele geruststelling om te weten dat hun trouwfotografie echt in orde komt. Stuur nog even een mailtje om te laten weten dat je helemaal klaar bent voor hun grote dag. Een kleine moeite, groot gebaar.

bruidstaart_cupcakes_maten

Na de bruiloft


Elke goede foto heeft nabewerking nodig. Maar elke foto bewerken is natuurlijk niet te doen. Maak dus eerst een strenge selectie. Per foto heb je maximaal vijf minuten nabewerking nodig. Zorg ook dat de eerste foto’s binnen 24 uur bij het bruidspaar liggen.

Mislukt?


Het gebeurt de beste fotografen wel eens dat er een foto tijdens de trouwfotografie mislukt. Dat geeft niet, maar het is wel vervelend als dit op een cruciaal moment van de bruiloft gebeurt. Gooi de foto niet weg! Een flinke nabewerking kan de foto nog redden, als je creatief genoeg bent. Heb je een rare kleurenvlek op de foto? Maak de foto zwart-wit. Zo zijn er nog veel meer handige oplossingen voor ‘mislukte’ foto’s. Zo kun je de trouwfotografie altijd tot een succes maken.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation