Gratis trouwen binnenkort ook écht gratis

De gemeenten Duiven en Westervoort beloofden verliefde stelletjes dat ze gratis konden trouwen. Echter werden er toch kosten in rekening gebracht, en wel voor de administratie. Volgens de wet mag dat niet, gratis moet immers gratis zijn. De gemeenten gaan hun fout herstellen en vanaf dat moment kan je dan écht gratis trouwen!

echt gratis trouwen gemeente

Administratiekosten gratis huwelijk


Gratis trouwen klinkt aantrekkelijk, vooral als je een krap budget hebt. Als je na de huwelijksvoltrekking dan toch voor kosten komt te staan, vraag je jezelf misschien even af waar het mis ging. De schuld ligt in dit geval bij de gemeenten zelf, zij brachten administratiekosten in rekening terwijl dat volgens de wet niet mocht. Beide gemeentes gaan gelukkig hun fout herstellen. Gemeenten moeten namelijk iedereen de mogelijkheid bieden om gratis te kunnen trouwen.

Niet overal kan je gratis trouwen...


Toch houden niet alle gemeenten zich aan deze regel. Sterker nog: minstens vijf gemeenten doen niet mee aan gratis trouwen. De bedragen voor het bijna-gratis huwelijk liggen tussen de twintig en honderd euro. Het worden niet altijd administratiekosten genoemd, soms heet het ook wel ‘kosten voor de verklaring van het voorgenomen huwelijk’. Eigenlijk onzin dus, want de gemeenten weten best dat ze geen kosten in rekening mogen brengen voor een ‘gratis’ huwelijk. Gelukkig erkennen in elk geval twee gemeenten hun fout en gaan ze een écht gratis huwelijk aanbieden. Spring maar in het huwelijksbootje!

gemeente geld terug geven gratis trouwen

Geld terug?


Het is niet duidelijk hoe lang de gemeenten al kosten in rekening bracht en of de stelletjes die eerder ‘gratis’ trouwden in deze gemeenten hun geld terug krijgen. In elk geval betalen toekomstige tortelduifjes geen kosten meer. Aantrekkelijk voor verloofde stelletjes, maar niet bepaald voor de gemeente. Een gratis huwelijk kost de gemeente namelijk wel geld, en dat is ook de reden waarom ze het gratis trouwen zo onaantrekkelijk mogelijk proberen te maken. Zo laten bepaalde gemeenten alleen inwoners van de gemeente toe of mogen er maar heel weinig gasten aanwezig zijn. Of je moet al om 08:00 op de stoep staan. Vaak mag het officiële gedeelte ook niet langer duren dan een kwartier. Echt leuk is het dus niet... Maar wel gratis.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation