Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente 's-Hertogenbosch

Gemeente 's-Hertogenbosch
Wolvenhoek 1
5211 HH 's-Hertogenbosch

Trouwen in ‘s-Hertogenbosch 

‘s-Hertogenbosch, ook wel bekend als Den Bosch en door de inwoners ook wel ‘de Moerasdraak’ genoemd. Een prachtige stad met veel historie, de perfecte plek om in het huwelijksbootje te stappen. Willen jullie graag trouwen in ‘s-Hertogenbosch? Lees hier over trouwlocaties in Den Bosch en meer.

Kiezen jullie voor trouwen in ‘s-Hertogenbosch, dan kiezen jullie voor geschiedenis en cultuur. De stad beschikt over vele monumentale panden, musea en andere historische plekken, zoals prachtige kerken en bruggen. Perfect voor die romantische trouwfoto’s… Er zijn een aantal officiële trouwlocaties waar je kunt trouwen, maar je kunt ook een locatie die bijzonder voor jullie is laten aanwijzen als eenmalige trouwlocatie. Je kunt dus eigenlijk overal jullie bruiloft vieren, maar hieronder geven we je alvast de officiële trouwlocaties in Den Bosch.

In ‘s-Hertogenbosch vind je twee gemeentelijke locaties waar jullie kunnen trouwen. Natuurlijk zijn er nog veel meer romantische locaties waar je ‘ja’ tegen je grote liefde kunt zeggen. Zo kun je in een klooster trouwen, maar ook uiteraard in een kerk, of in een restaurant of hotel. Zelfs clubs en discotheken staan tussen de opties. Wat dacht je van een schouwburg of theater? Trouwen op één van deze locaties bieden in elk geval één zekerheid: jullie bruiloft in ‘s-Hertogenbosch wordt onvergetelijk. 

Zoals gezegd is het ook mogelijk om zelf een locatie te kiezen en deze te laten aanwijzen als trouwlocatie. De locatie moet hiervoor wel aan enkele eisen voldoen, lees hier welke. Meer informatie over zelf een trouwlocatie laten aanwijzen kun je lezen op de website van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Gratis trouwen zonder ceremonie is uiteraard ook een optie, de dagen, tijdstippen en voorwaarden hiervoor kun je ook bekijken op de website van de gemeente. Wat je ook doet: we wensen je een geweldige bruiloft in ‘s-Hertogenbosch!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024(onder voorbehoud)

Huwelijk Stadhuis 

Er is één gemeentelijke locatie voor een huwelijk met ceremonie. Dit is het Stadhuis op de Markt in ’s-Hertogenbosch. Bekijk de folder van het stadhuis (pdf).
De kosten voor een huwelijk op het Stadhuis zijn:

Maandag t/m vrijdag: € 675,75
Zaterdag of zondag: € 1.136,40

Huwelijk op een aangewezen locatie

In de gemeente zijn de volgende locaties aangewezen als vaste trouwlocatie: Hotel Central, Het NoordBrabants Museum, Kloosterhotel De Soete Moeder, Villa Fleurie en Villa Maasdonk.

Hotel Central
Kloosterhotel De Soete Moeder
Villa Fleurie
Villa Maasdonk
Het Noordbrabants Museum
Wilt u op een van deze locaties trouwen? Neem dan altijd eerst contact op met die locatie om een datum vast te leggen. Daarna kunt u uw huwelijk bij de gemeente aanmelden via deze pagina.

De kosten voor een huwelijk op deze locaties zijn:

Maandag t/m zondag: € 675,75
De kosten voor het gebruik van de locatie zijn niet inbegrepen. Neem contact op met de locatie van uw keuze voor meer informatie.

Huwelijk op een locatie naar eigen keuze

U kunt vragen om een locatie eenmalig aan te wijzen als trouwlocatie. Houd er rekening mee dat deze locatie aan verschillende voorwaarden moet voldoen. Een woning kan bijvoorbeeld niet aangewezen worden. U kunt het verzoek via dit aanvraagformulier (pdf) indienen. Dien de aanvraag tenminste drie maanden voor uw huwelijk in.

Het aanwijzen van een trouwlocatie kost € 135,60. Dit brengt de kosten voor een huwelijk op een eigen locatie:

  • Maandag t/m zondag: € 811,35

De kosten voor het gebruik van de locatie zijn niet inbegrepen. Neem contact op met de locatie van uw keuze voor meer informatie.

Tijdstippen voor een huwelijk

Houd er rekening mee dat u niet op elk tijdstip kunt trouwen. De beschikbare tijden zijn:

  • Maandag t/m zaterdag: tussen 09.00 uur en 19.00 uur
  • Zondag: tussen 09.00 uur en 16.00 uur

Voorbereiding met de trouwambtenaar

Vier weken voor de huwelijksdatum neemt de trouwambtenaar contact met u op om de ceremonie voor te bereiden.

Eigen trouwambtenaar

Liever uw eigen trouwambtenaar? Gebruik het formulier Verzoek tot aanwijzen buitengewoon ambtenaar voor één dag (pdf) om een trouwambtenaar aan te laten wijzen. Dien het verzoek uiterlijk drie maanden voor uw huwelijk in. De kosten hiervoor zijn € 73,25.

Huwelijk zonder ceremonie

Een huwelijk zonder ceremonie vindt plaats op het stadskantoor. Dit kan van maandag tot en met vrijdag, elk half uur van 09.00 tot 16.00 uur. Een huwelijk zonder ceremonie kost € 194,85. U moet in de gemeente ’s-Hertogenbosch wonen om een huwelijk zonder ceremonie te kunnen reserveren.

Gratis huwelijk

Een huwelijk zonder ceremonie kan ook gratis. Dat kan alleen op dinsdagochtend om 09.00 of 09.30 uur. De wachttijd is vaak 9 maanden. Voor het reserveren van een gratis huwelijk hoeft u niet in ’s-Hertogenbosch te wonen.

Voorwaarden huwelijk zonder ceremonie

In de trouwkamer is alleen plaats voor de partners, de trouwambtenaar, de getuigen (minimaal 2, maximaal 4) en de fotograaf.
Het is niet toegestaan om in de hal van het stadskantoor foto’s en filmopnames te maken.
Er zijn geen gereserveerde parkeerplaatsen.
U kunt geen muziek afspelen.
De trouwambtenaar houdt geen toespraak.
De ceremonie duurt in totaal ongeveer 10 minuten.

Trouwboekje

In een trouwboekje staan de personalia en huwelijksgegevens van het echtpaar. Ook is er ruimte voor vermelding van de kinderen. Een trouwboekje is niet verplicht.
Een trouwboekje wordt beschreven in sierletters (“gekalligrafeerd”). Een trouwboekje kost € 44,30. Het opnemen van gezamenlijke kinderen in het trouwboekje kost € 13,55 per kind.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation