Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn
Stadhuisplein 1
2400 AA Alphen aan de Rijn

Trouwen in Alphen aan den Rijn

Zoals u wilt!

Trouwen of partnerschapsregistratie in Alphen aan den Rijn, het kan op verschillende manieren. Als paar kunt u kiezen uit een veelvoud van mogelijkheden. Ik nodig u uit de mogelijkheden in Alphen aan den Rijn te onderzoeken. In het Oude Raadhuis, Alfreds, Themapark Archeon, Vogelpark Avifauna, Theater Castellum,Dans- en Partycentrum Harry Cools, Studio Oosterman, The Wet ’n Wild Social Club en Zegerplaza kunt u in stijl trouwen of uw partnerschap laten registreren met al uw familie en vrienden. Ook is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een door u zelf uitgekozen plek binnen de gemeente aan te laten wijzen als huwelijkslocatie.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Alphen aan den Rijn.

Op deze pagina kunt u lezen wat de gemeente Alphen aan den Rijn u zoal te bieden heeft bij uw huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie. Wij wensen u alvast een heel fijne dag toe om nooit te vergeten!

Met vriendelijke groet,
Team Burgerzaken

Alphen aan den Rijn, Stad in het Groene Hart Historie

Alphen aan den Rijn is ontstaan in 1918 door de samenvoeging van de gemeenten Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn. In 1964 werd Zwammerdam aan Alphen aan den Rijn toegevoegd. De eerste huizen stonden hier echter al zo’n 2000 jaar geleden in de zogenaamde “Castella”  (versterkte Romeinse legerplaatsen). Vanaf 1950 begon de grote groei: huizen en bedrijven werden in groten getale gebouwd. Alphen aan den Rijn is uitgegroeid tot een stad van meer dan 72.000 inwoners in het groene hart van de Randstad. In 1939 werd toen nog aan de rand van Alphen aan den Rijn, het gemeentehuis (nu genoemd het Oude Raadhuis) gebouwd. Het Oude Raadhuis is gelegen aan het Burgemeester Visserpark. In 2007 is de buitenkant volledig gerestaureerd. Het Oude Raadhuis is een rijksmonument en doet nu dienst als trouwlocatie en biedt onderdak aan de Streekmuziekschool en het Streekarchief Rijnlands Midden . De huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie vindt plaats in de stijlvolle wethouderskamer. Deze is nu ingericht als trouwzaal en verkeert nog vrijwel in dezelfde oorspronkelijke staat zoals hij is gebouwd. In 2007 is de trouwzaal volledig opnieuw gestoffeerd. Als u bij het Oude Raadhuis aankomt, loopt u over het brede bordes naar boven en komt u aan in de hal met zijn bijzondere marmeren interieur. De bode begeleidt u vervolgens naar de trouwzaal waar de ambtenaar van de burgerlijke stand u in de echt zal verbinden.

Persoonlijke benadering

De gemeente Alphen aan den Rijn doet er alles aan om uw trouwdag of dag van partnerschapsregistratie tot de mooiste dag uit uw leven te maken. Wij kiezen daarom voor een persoonlijke benadering. Onze trouwambtenaren presenteren zich aan u op onze website met een foto van henzelf en een persoonlijke toelichting. Bij de ondertrouw of aangifte van partnerschapsregistratie kunt u uw voorkeur aangeven voor een trouwambtenaar. U kunt uw voorkeur natuurlijk ook eerder doorgeven. Kort voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie zal de trouwambtenaar u benaderen om uw wensen voor de voltrekking door te nemen. De toespraak zal dan een persoonlijk verhaal worden, speciaal voor u geschreven. In de trouwzaal is alle ruimte om foto- en / of video-opnamen te maken. Tevens is er gelegenheid om uw favoriete muziek te laten spelen om de voltrekking een extra persoonlijk accent te geven.

Een huwelijk duurt maximaal 45 minuten. U kunt een trouwboekje of partnerschapsboekje aanschaffen ter herinnering aan de mooie dag. Dit boekje bevat ook een uittreksel van de huwelijks-of partnerschapsakte. U kunt kiezen uit diverse uitvoeringen. Indien u geen eigen getuigen heeft dan kunt u de gemeente vragen getuigen ter beschikking te stellen. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Tarieven 2023 (Onder voorbehoud)

Uitgebreide ceremonie

€ 378,25 van maandag t/m donderdag
€ 464 op vrijdag
€ 744,75op zaterdag.

Eenvoudige ceremonie

€ 188,60 op dinsdag- of donderdagmiddag in het gemeentehuis 

Overige kosten

€ 156,45 voor de benoeming gasttrouwambtenaar. 
Eventueel extra voor de beëdiging: VOG (verklaring omtrent het gedrag) gasttrouwambtenaar € 41,35
Uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) gasttrouwambtenaar € 11,35
€ 188,60voor het (laten) aanwijzen van een eigen trouwlocatie
€ 38,55 (per getuige) bij gebruik getuigen via de gemeente
€ 34,80 voor een trouwboekje of geregistreerd partnerschapsboekje
€ 242,15 gebruik rode loper, van maandag t/m vrijdag (Oude Raadhuis Alphen aan den Rijn)
€ 319,30 gebruik rode loper op zaterdag (Oude Raadhuis Alphen aan den Rijn)
€ 100,70 gebruik rode loper, maandag t/m vrijdag (RaadHuis Boskoop)
€ 150 gebruik rode loper zaterdag (RaadHuis Boskoop)
€ 30 voor het laten spelen van het carillon in Boskoop
€ 27,50 verklaring huwelijksbevoegdheid
€ 64,25 omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk (zonder ceremonie)

Kosten betalen

u krijgt een factuur toegestuurd. Deze betaalt u binnen 2 weken.

u betaalt het tarief dat op het moment van betalen van toepassing is, ook al heeft u in het vorige jaar de reservering gedaan. Let erop dat de tarieven elk jaar op 1 januari wijzigen.

Annuleren

Er zijn kosten verbonden aan het annuleren van een gereserveerde datum voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. U geeft de annulering schriftelijk door. U stuurt bij de annulering een kopie van uw legitimatiebewijs mee.

€ 116,80 bij een annulering binnen 14 dagen voor de huwelijks- of partnerschapsdatum
€ 57,85 bij een annulering binnen 14 dagen van een gratis huwelijk/partnerschap of eenvoudige ceremonie
€ 113,55 bij het niet komen opdagen bij een gratis huwelijk/partnerschap

Trouwlocaties

U kunt in de gemeente Alphen aan den Rijn kiezen uit verschillende locaties om te trouwen of een partnerschap te laten registreren.

Aarlanderveen

Muziek- en Partycentrum Studio Oosterman
TaarTenTuin

Alphen aan den Rijn

Oude Raadhuis (gemeentelijke locatie, reserveren via 14 0172)
Gemeentehuis Alphen aan den Rijn (gemeentelijke locatie, reserveren via 14 0172)
Archeon
ALFREDS Restaurant Business en Huwelijkslocatie
Avifauna
Cools Dance & Events
Het Schoutenhuis
Oudshoornse kerk
Pannenkoekboerderij De Schaapskooi
Parkvilla
Restaurant 's Molenaarsbrug
Theater Castellum
The Wet ’n Wild social club

Benthuizen

"De Tas" Dorpshuis en Eetcafé
Schenkerij "de Boomgaard"

Boskoop

Raadzaal Boskoop (gemeentelijke locatie, reserveren via 14 0172). Deze locatie is tot en met april 2020 gesloten voor verbouwing.

Flora Boskoop
Het kerkje van Boskoop, telefoonnummer 0172 - 215 190
Skoop

Hazerswoude-Dorp

Café de Egelantier
Dorpshuis de Juffrouw
Jeu de Boer Polderrecreatie
Restaurant ’t Haasje

Koudekerk aan den Rijn

Brugkerk 

Vrije trouwlocaties

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft vaste trouwzalen in een aantal gemeentelijke gebouwen, maar ook in andere locaties. Al deze locaties zijn door het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) aangewezen als “Huis der gemeente”.

Vanaf 1 juni 2007 kunnen ook andere locaties binnen Alphen aan den Rijn worden aangewezen als “Huis der gemeente”. Een dergelijke aanwijzing is éénmalig en alleen geldig voor de duur van de huwelijksvoltrekking. De aanvraag voor een trouwlocatie wordt door het college van B&W in behandeling genomen. Het college van B&W wijst alleen een locatie aan als de aanvraag volledig is en de locatie aan een aantal voorwaarden voldoet.

Aanvraag

Uw aanvraag moet uiterlijk acht weken voor de trouwdatum worden ingeleverd. Als u uw aanvraag later indient kunnen wij niet garanderen dat de voltrekking op de gewenste plaats en datum plaatsvindt.

Uw aanvraag bestaat uit:

Het aanvraagformulier vrije locatie al eerder aangewezen door de gemeente of het aanvraagformulier vrije locatie nog niet eerder aangewezen door gemeente;

De akkoordverklaring vrije trouwlocatie.

U kunt de aanvraag volledig ingevuld en ondertekend afgeven bij de unit Burgerzaken of u kunt het opsturen naar:    

Burgerlijke Stand Alphen aan den Rijn
Postbus 13
2400 AA Alphen aan den Rijn

Vervolg procedure

Nadat de aanvraag is ontvangen gaat een medewerker van team Burgerzaken de locatie bekijken. Tevens wordt er bij de afdeling Inspectie van de gemeente Alphen aan den Rijn geïnformeerd of de locatie voldoet aan de vereisten met betrekking tot een gebruiksvergunning. Vervolgens ontvangt het college van B&W een advies. Zodra het college van B&W een besluit heeft genomen wordt u daarvan schriftelijk op de hoogte gebracht.

Kosten

De kosten voor de benoeming van een vrije huwelijkslocatie zijn
€ 176,-.

Voorwaarden

De aangewezen locatie moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wilt u een datum voor uw huwelijk, partnerschapsregistratie reserveren of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met de burgerlijke stand via telefoonnummer:
0172 - 46 49 46.

Kijk voor de actuele tarieven en buitenlocaties op www.alphenaandenrijn.nl

Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation