Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort
Stadhuisplein 1
3811 LM Amersfoort

Trouwen in Amersfoort

Wat maakt Amersfoort zo bijzonder als je denkt aan trouwen of het registreren van je partnerschap? Trouwen doe je niet iedere dag, je partnerschap registreren ook niet. Het is een unieke gebeurtenis waar ook de gemeente graag een steentje aan bijdraagt om er ook echt iets bijzonders van te maken.

Niet alleen Amersfoorters, maar ook steeds meer mensen van buiten de gemeentegrenzen vieren deze feestelijke dag graag in Amersfoort. En gelijk hebben ze. Al bijna twee eeuwen lang geven duizenden paren elkaar hun ja-woord in het ‘oude stadhuis’. Een stijlvol, historisch pand aan de Westsingel 43 dat dateert uit 1782. 

In Amersfoort kunt u ook zelf een locatie kiezen. U bent dus niet verplicht een officiële trouwzaal te gebruiken. Wij bieden u de mogelijkheid om te trouwen of uw partnerschap te laten registreren op een plek, die voor u speciale betekenis heeft. Bijvoorbeeld in de historische binnenstad, in één van de nieuwe wijken of misschien wel in uw eigen achtertuin. In overleg met de gemeente kiest u de locatie, die past bij úw dag.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Amersfoort.

Wordt het een grootse dag die u uitgebreid viert of gaat u voor een intieme gebeurtenis? Waar u ook voor kiest, deze pagina helpt u bij de voorbereidingen en geeft u veel nuttige tips om uw feest vlekkeloos te laten verlopen.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Als u gaat trouwen of uw partnerschap laat registreren, kunt u dat op verschillende manieren doen. U kunt kiezen voor een uitgebreide, persoonlijke ceremonie of een eenvoudige plechtigheid. Daarnaast biedt Amersfoort de mogelijkheid om zonder kosten in het huwelijk te treden.

Een uitgebreide plechtigheid

De uitgebreide plechtigheid vindt plaats in een van de sfeervolle trouwzalen van het oude stadhuis of op een andere locatie. Als u voor een uitgebreide plechtigheid kiest, heeft u één tot twee weken voor de grote dag een voorgesprek met een ambtenaar van de burgerlijke stand. Er wordt dan zoveel mogelijk rekening gehouden met uw specifieke wensen.

Eenvoudige huwelijksvoltrekking of  registratie van  partnerschap

Op donderdag kan een eenvoudig huwelijk worden gesloten of een partnerschap worden geregistreerd. Deze plechtigheid vindt plaats in de sfeervolle  trouwkamer van het stadhuis. Er is ruimte voor zes gasten (inclusief getuigen). Er is vooraf geen gesprek met de trouwambtenaar. De ceremonie duurt ongeveer 15 minuten. De tijden wisselen per week. De afdeling Burgerzaken kan u hier meer over vertellen.

Kosteloos huwelijk en geregistreerd partnerschap

Elke maandagmiddag kunt u het huwelijk of partnerschap kosteloos laten voltrekken. De kosteloze voltrekking vindt plaats in de sfeervolle trouwkamer van het stadhuis. Naast het bruidspaar is er ruimte voor de getuigen (minimaal 2, maximaal 4). De ceremonie duurt ongeveer 10 minuten. Er is geen voorgesprek met de trouwambtenaar.

Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk

Het is mogelijk om uw geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk. Als u daarvoor kiest moet u een afspraak maken met de burgerlijke stand in uw woonplaats en een akte van omzetting tekenen. Op maandag kan dit kosteloos. Bij de omzetting zijn geen getuigen nodig. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een ceremonie volgens uw wensen. Daaraan zijn wel kosten verbonden.

Ambtenaar van de burgerlijke stand

In de gemeente Amersfoort werken ‘buitengewone ambtenaren van de Burgerlijke Stand’. Deze mensen werken niet op de afdeling Burgerzaken, maar zijn speciaal aangesteld voor het voltrekken van huwelijken of het registreren van partnerschappen. De ambtenaar die uw huwelijk voltrekt of uw partnerschap registreert, neemt persoonlijk contact met u op om een afspraak te maken voor een gesprek. In dit gesprek kunt u aangeven wat u wel of juist niet in de toespraak vermeld wilt hebben.  Als u geen voorgesprek en/of toespraak op prijs stelt, kan dat natuurlijk ook. In dat geval mist u wel de persoonlijke tint aan de plechtigheid.

Het Oude Stadhuis

De officiële trouwzalen zijn in het historische oude stadhuis aan de Westsingel. Hier kunt u kiezen uit de grote zaal (55 zitplaatsen) of de kleine zaal (35 zitplaatsen). U kunt deze zalen ook bekijken op de website van de gemeente Amersfoort. Ga naar loketten, kies Burgerzaken, Trouwen, Impressie Trouwzalen. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand kan u meer vertellen over de mogelijkheden.

Alle zalen zijn toegankelijk voor rolstoelen. Voor slechthorenden is een zogeheten ringleiding aanwezig. U kunt zelf muziek meebrengen die gespeeld wordt  als u de zaal binnenkomt. Het vastleggen van de huwelijksdatum of datum van de registratie van het partnerschap kan tot één jaar van tevoren. Houd er rekening mee dat de vrijdagmiddag en zaterdag populaire dagen zijn.

Enkele huisregels

Het strooien van bijvoorbeeld rijst of confetti in het stadhuis is niet toegestaan.
Huisdieren worden niet toegelaten.
Uit respect voor dieren is het in de gemeente Amersfoort niet toegestaan om duiven los te laten na de huwelijksvoltrekking.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Gratis ceremonie (maximaal 10 minuten)

Mogelijk op maandag om 16.00 of 16.15 uur.
Alleen mogelijk als 1 van jullie of jullie beiden in de gemeente Amersfoort wonen.
In de trouwkamer in het stadhuis.
Plaats voor het bruidspaar plus de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen voor jullie samen).
Geen voorgesprek met de trouwambtenaar.
Geen mogelijkheid voor toespraken.
De gratis ceremonie is vaak niet op korte termijn mogelijk.

Eenvoudige ceremonie (ongeveer 15 minuten)

Mogelijk op dinsdag en donderdag.
In de trouwkamer in het stadhuis.
Plaats voor het bruidspaar plus maximaal 6 personen, waaronder de getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen voor jullie samen).
Geen voorgesprek met de trouwambtenaar. De trouwambtenaar houdt wel een korte toespraak.
Geen mogelijkheid voor toespraken van andere aanwezigen.

Kosten Eenvoudige ceremonie € 160,-

Uitgebreide ceremonie

De uitgebreide ceremonie kan plaatsvinden in het Oude Stadhuis of op een locatie die je zelf kiest. In het Oude Stadhuis kun je kiezen voor:
de kleine trouwzaal (ruimte voor 35 gasten)
de grote trouwzaal (ruimte voor 55 gasten)
Kijk voor meer informatie op de pagina Trouwlocaties.

Kosten Uitgebreide ceremonie In het oude stadhuis:
maandag tot en met vrijdag: € 550,-
zaterdag: € 700,-

Kosten op een zelfgekozen buitenlocatie:
maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 18.00 uur: € 550,-
maandag tot en met vrijdag van 18.00 tot 7.00 uur: € 700,-
zaterdag, zondag en feestdag: € 850,-

Trouwambtenaar

Als je voor een uitgebreide ceremonie kiest, kun je aangeven welke trouwambtenaar jullie voorkeur heeft. In overleg kijken we of die persoon de plechtigheid kan voltrekken. Je maakt vooraf nader kennis met hem of haar en bespreekt je wensen. Wil je de plechtigheid door een andere trouwambtenaar laten voltrekken? Daarvoor gelden voor de gemeente Amersfoort enkele voorwaarden. Zo moet die persoon beëdigd zijn, in dienst zijn bij een gemeente en benoemd zijn tot BABS. Bel met de gemeente om de mogelijkheden te bespreken.

Kosten bij annulering

Bij annulering binnen 3 maanden voor de huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie zijn de annuleringskosten € 150,-. Dat geldt ook voor de gratis ceremonie.
Annuleren doe je schriftelijk. Onderteken de annulering samen en verzend die per e-mail naar burgerzaken@amersfoort.nl. Na ontvangst van je annuleringsverzoek ontvang je van ons een bevestiging.
Heb je zelf een locatie gekozen? Dan zal de beheerder daarvan waarschijnlijk ook annuleringskosten in rekening brengen.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation