Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Aalten

Gemeente Aalten
Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Trouwen in Aalten

Willen jullie graag trouwen in Aalten? Dit schattige, historische stadje met superveel karakter staat sinds 1993 bekend als Bredevoort Boekenstad. De binnenstad is an sich al een hele belevenis door de prachtige gebouwen, maar je vindt er ook veel galeries en ateliers. Dat maakt een gezellige stad om te winkelen, vooral omdat er geregeld grote boekenmarkten gehouden worden. Maar daar komen jullie natuurlijk niet voor… Jullie willen trouwen in Aalten! 

Die historische gebouwen zorgen voor veel sfeer en bieden de perfecte gelegenheid voor geweldige fotolocaties. Maar misschien nog wel belangrijker: je vindt in Aalten vele trouwlocaties. Naast de vele kerken (wist je dat geen enkele andere gemeente in de Achterhoek zoveel kerken heeft?) die de gemeente telt kun je ook terecht in de trouwzaal van het gemeentehuis of één van de horecagelegenheden kiezen om in te trouwen. Wil je op een bijzondere plek in Aalten trouwen? Dan kun je ervoor kiezen om de locatie naar keuze aan te laten wijzen als eenmalige trouwlocatie. Zo maak je jullie bruiloft extra bijzonder. 

Voor de beschikbare trouwlocaties in Aalten en meer informatie over trouwen in Aalten verwijzen we je graag naar onze speciaal ingerichte pagina hiervoor. Op deze pagina kun je ervaringen lezen van andere bruidsparen en direct contact opnemen met een trouwlocatie. 

Het is Aalten mogelijk om te trouwen met of zonder ceremonie. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden en beperkingen. Bekijk de specifieke regels hiervoor op de website van de gemeente zelf. 

Gratis trouwen in Aalten kan ook. Dit kunnen jullie doen op maandagmorgen om 9:00 of 9:30. Hierbij mogen alleen de getuigen aanwezig zijn. De huwelijksvoltrekking vindt plaats in een vergaderkamer van het gemeentekantoor. Mocht je op zoek zijn naar een andere trouwlocatie in Aalten, bezoek dan zeker de pagina met trouwlocaties. 

Voor meer informatie over trouwen in Aalten, bekijk de overige informatie hieronder!

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

Maandag t/m vrijdag 09.00-16.00 uur € 416,20
Maandag t/m vrijdag niet vallend tussen 09.00-16.00 uur € 635,20
Zaterdag, algemeen erkende feestdag of aangewezen dag ingevolge de Algemene Termijnenwet 09.00-16.00 uur € 832,60
Maandagochtend: voltrekking zonder ceremonie in spreekkamer, uitsluitend in het bijzijn van max. 4 getuigen 09.00 en 9.30 uur gratis
Maandag t/m donderdag: voltrekking zonder ceremonie in spreekkamer: uitsluitend in het bijzijn van max. 8 personen incl. getuigen 09.00-16.00 uur € 105,10

Diverse tarieven

Afschrift akte huwelijk € 16,60
Trouwboekje € 29,20
Benoemen andere locatie (toeslag) € 116,90
Benoemen eigen trouwambtenaar € 87,70
Annulering/wijziging € 37,60

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation