Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Almelo

Gemeente Almelo
Haven Zuidzijde 30
7607 EW Almelo

Trouwen in Almelo

... daar vertellen we u graag alles over!

Allereerst willen wij u feliciteren met uw voornemen te gaan trouwen of uw partnerschap officieel te laten registreren. Trouwen is iets speciaals en een feestelijke gebeurtenis. De Gemeente Almelo helpt u graag van deze dag een bijzondere dag te maken.

Klik hier voor het overzicht van de trouwlocaties in Almelo.

Heeft u bepaalde ideeën of wensen om uw huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie extra feestelijk te maken, dan bekijken wij graag samen met u de mogelijkheden. Denk daarbij aan live muziek, champagne op locatie of een bijzondere ambtenaar.

In Almelo kunt u op elke gewenste locatie trouwen of uw partnerschap laten registreren. De keuze voor de trouwlocatie geeft u door met het formulier Melding trouwlocatie. Dit stuurt u, samen met de Verklaring burgerlijke staat, naar de gemeente. Uiteraard kunt u nog steeds in de trouwzaal van het Stadhuis van Gemeente Almelo trouwen. Hierbij is een gemeentebode aanwezig die de ontvangst van de gasten organiseert.

Een huwelijksvoltrekking gebeurt in verschillende stappen. Eerst bespreekt u de trouwdatum, het tijdstip en de locatie. U kiest een ambtenaar die uw huwelijk zal voltrekken. Daarna doet u officieel aangifte, ook ‘ondertrouw’ genoemd. Als laatste, de huwelijksvoltrekking.

Melding huwelijk of partnerschap

Wanneer u wilt trouwen of uw partnerschap in Almelo wilt laten registreren, meldt u dat online aan de gemeente.  Daarvoor heeft u nodig:  een kopie of scan van uw legitimatiebewijs en van de getuigen. Denk ook aan uw bankpas en/reader en een ingevuld formulier van de trouwlocatie.
De ambtenaar van de burgerlijke stand controleert of u voldoet aan de voorwaarden. Als dit in orde is, kan na 14 dagen  het huwelijk of het partnerschap worden gesloten.
U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen
Gaat u in een andere gemeente trouwen? Dan regelt u het daar.

De grote dag

U kunt op elke dag van de week trouwen of uw partnerschap laten registreren, tussen 09.00 en 22.00 uur. ’s Avonds en in het weekend betaalt u wel meer. De definitieve datum en tijd spreekt u af met de ambtenaar burgerlijke stand
Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. U geeft ze door bij de melding.
U kunt zelf uw trouwambtenaar kiezen. Neem contact op met de trouwambtenaar van uw keuze, voor u verder gaat met de melding. 

Trouwlocatie

Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in het stadhuis van Almelo. Maar u mag ook een andere locatie in de gemeente kiezen. In een kerk, een hotel, een discotheek, het voetbalstadion, bij u thuis. Waar u maar wilt, als uw trouwlocatie maar veilig is voor u en uw gasten.
Wilt u op een andere locatie dan het stadhuis trouwen, dan vult u het formulier 'Meldingsformulier Trouwlocatie' in. Dit formulier kunt u vervolgens meesturen in de online melding van uw huwelijk.

Neem op tijd contact met ons op

Er zijn tal van zaken die meewegen in de controle door de gemeente. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren of gewoond heeft. Of als u geen Nederlandse nationaliteit hebt of gescheiden bent in het buitenland. Misschien moeten er zelfs buitenlandse documenten ingeleverd worden. Bel in deze gevallen daarom 6 tot 12 maanden voordat u de melding doet. Dan kunnen wij u tijdig adviseren.

Melding doen en voorwaarden opvragen

Wilt u schriftelijk melding doen, neem dan contact op met de gemeente op (0546) 54 11 11. U krijgt dan de formulieren toegestuurd. U vult het formulier beiden in en stuurt het samen met een kopie van uw geldig legitimatiebewijs en de gevraagde gegevens naar:

Gemeente Almelo
t.a.v. ambtenaar van de burgerlijke stand
Postbus 5100
7600 GC Almelo

Binnen een week ontvangt u bericht met verdere informatie. Daarna spreekt u de definitieve datum voor het huwelijk of partnerschapsregistratie af.

Tarieven 2024 (Onder voorbehoud)

Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via online aanvraag * € 417
Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur via aanvraag aan de balie € 451
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via online aanvraag * € 572
Maandag t/m vrijdag 18.00 tot 22.00 uur via aanvraag aan de balie € 659
Zaterdag via online aanvraag * € 848 
Zondag via online aanvraag * € 923
Zaterdag via aanvraag aan de balie € 882
Zondag via aanvraag aan de balie € 957
Maandag 9.00 of 9.15 uur ** gratis
Melding voorgenomen huwelijk / partnerregistratie gratis
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: op maandag om 09.00 of 09.15 uur *** € 69
Omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk: overige tijden zelfde prijs als trouwen
Annuleren huwelijk, geregistreerd partnerschap of omzetten 4 weken of meer voor de geplande datum U krijgt uw geld terug
Annuleren huwelijk, geregistreerd partnerschap of omzetten minder dan 4 weken voor de geplande datum U krijgt de helft terug
Wijzigen datum huwelijk, geregistreerd partnerschap of omzetten minder dan 4 weken voor de geplande datum € 89
Trouw- of partnerschapsboekje € 58,85

* Als u online aanvraagt maar niet online betaalt, dan betaalt u voor een balie-aanvraag.

**Het gratis huwelijk wordt gesloten in een spreekkamer in het stadhuis. De eenvoudige ceremonie vindt plaats met beide partners en maximaal 4 getuigen, en zonder gasten, bode en toespraak. Voorwaarde voor een gratis huwelijk is dat een van beide partners staat ingeschreven in Almelo.

*** De eenvoudige ceremonie is met beide partners, en zonder getuigen, gasten, bode en toespraak.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation