Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen met of zonder getuigen? Check de wettelijke uitzonderingen

Jullie grote dag nadert snel en naast het plannen van de perfecte bruiloft zijn er ook enkele juridische aspecten om in overweging te nemen. Het hebben van getuigen bij jullie huwelijk is een traditie, maar er zijn uitzonderingen en handige tips die wij graag met jullie delen.

Heb je geregistreerd partnerschap en willen jullie trouwen?

Als jullie al een geregistreerd partnerschap hebben en de stap willen zetten naar het huwelijk, dan is er goed nieuws. Jullie kunnen dit eenvoudig regelen bij de gemeente zonder dat jullie getuigen nodig hebben. Een vlotte manier om de liefde officieel te maken, maar houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.


Ga naar Rijskoverheid & trouwen zonder getuigen


Willen jullie trouwen & heb je geen getuigen?

In het geval dat jullie geen getuigen hebben voor jullie ceremonie, bieden sommige gemeenten de mogelijkheid om getuigen te huren. Let wel, deze service wordt niet door alle gemeenten aangeboden, dus het is verstandig om bij jullie eigen gemeente te informeren naar de beschikbaarheid van deze dienst.

Kan mijn dementerende familielid of vriend(in) getuigen?

Een bijzondere overweging is het betrekken van een dierbaar familielid of vriend(in) die mogelijk te maken heeft met dementie. Goed nieuws: er is geen maximale leeftijd voor getuigen. Zelfs als iemand in de beginfase van dementie verkeert, kan hij of zij prima als getuige optreden. In een vergevorderd stadium is het ook mogelijk, maar dan wordt deze persoon beschouwd als een soort "bonus getuige" en telt hij/zij niet mee voor het wettelijk vereiste aantal getuigen (maximaal 4 personen).


Lees ook Hoe word je een super getuige?


Wat als mijn getuige niet komt opdagen bij de trouwceremonie?

Het is altijd een teleurstelling als een getuige op het laatste moment afwezig is, maar maak je geen zorgen. Zorg ervoor dat je minimaal 3 of 4 getuigen hebt gevraagd, zodat zelfs als er 1 of 2 niet op tijd aanwezig kunnen zijn, jullie nog steeds officieel kunnen trouwen. Zo ben je verzekerd van een zorgeloze ceremonie.

Ik wil een familielid of vriend(in) laten getuigen die in het buitenland woont, mag dat?

Goed nieuws voor internationale liefdesverhalen! Jullie getuigen hoeven niet in Nederland te wonen. Dus als je een speciaal familielid of vriend(in) hebt dat in het buitenland resideert, zoals je broer in Maleisië of je tante in Marokko, kunnen zij nog steeds een belangrijke rol spelen op jullie grote dag.

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation