Gratis geregistreerd partnerschap via gemeente regelen

Kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap? Dan kun je dat via de gemeente regelen. Meer over de kosten en de regels lees je in dit artikel.

(Digitaal) melding maken bij de gemeente


Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk om via de digitale weg melding te maken van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Let op: dit kan nog niet in alle gemeenten. Is het niet mogelijk om digitaal een melding te maken, dan dien je te bellen.

Plan gratis de datum


Je kunt via de gemeente een tijdstip en datum reserveren. Melden kan meestal op zijn vroegst één jaar voor de gewenste datum, en minimaal twee weken ervoor.

Wat kost het?


De kosten voor een geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente en zijn meestal gelijk aan de kosten voor een huwelijk. Voor een gratis geregistreerd partnerschap is er meestal een (lange) wachtlijst. Reken maar op een half jaar!

Regel minimaal twee getuigen


Minimaal twee weken voor de gewenste datum, moet je een melding doen bij de gemeente. Je hoort dan welke papieren en gegevens je moet aanleveren. Verder zijn voor het geregistreerd partnerschap minimaal twee getuigen vereist, en maximaal vier. Alle getuigen dienen 18 jaar of ouder te zijn.

Meer weten?


Check bij jullie gemeente wat precies de regels zijn waar je aan moet voldoen.

Tekst: Daphne Doemges-Engelen
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation