De traditionele bruiloft: Uitnodigingen voor het proefdiner

Als jullie hebben gekozen voor een ultra-traditionele bruiloft, dan is er – als het goed is – ook een onderdeel met een proefdiner. Hierbij oefen je toasts en toespraken en kijk je of alles soepel verloopt en of het goed voelt. Tevens is dit een intiem moment om te delen met je naaste familie, maar wie nodig je eigenlijk allemaal uit?

proefdiner bruiloft traditie

Gasten uitnodigen voor proefdiner


Het proefdiner wordt meestal georganiseerd door de ouders van de bruidegom, maar het uitnodigen van de gasten is voornamelijk aan het bruidspaar. Als je het oefendiner kleinschalig wil houden, ga dan globaal uit van de volgende gasten: de ouders en broers/zussen van bruid en bruidegom, de ceremoniemeester en de weddingplanner als jullie die hebben ingeschakeld. Als jullie in de kerk trouwen en het geloof erg belangrijk voor jullie is, dan is het gebruikelijk om ook de priester die jullie trouwt uit te nodigen voor het oefendiner.

proefdiner bruiloft traditie

Oefendiner met naaste familie


Dit is misschien een open deur, maar de eerste mensen die je uitnodigt voor jullie oefendiner is jullie naaste familie. Dat zijn jullie ouders, broers en zussen en grootouders. Het oefendiner is dan ook een perfect moment voor een beetje family quality time.

Verre familie uitnodigen voor proefdiner


Dat je jullie naaste familie uitnodigt voor het oefendiner is logisch, maar hoe zit het met de verre familie? Dat kan een beetje lastig zijn voor sommige bruidsparen, maar het hoeft niet. Keep it simple: heb je een hele kleine familie die bestaat uit slechts enkele personen, nodig ze dan uit. Heb je een hele grote familie of spreek je de verre familie vrijwel nooit? Nodig ze dan niet uit voor het oefendiner, maar wel voor de bruiloft (uiteraard).

proefdiner bruiloft traditie

Bruidsdiner met ceremoniemeester


Vergeet ook niet de mensen die je veel helpen met jullie bruiloft. Bijvoorbeeld de ceremoniemeester, je getuigen en je bruidsmeisje of bruidsjonker als jullie die gebruiken. Of zij ook een date/partner mee mogen nemen, is geheel aan jullie. Nodig is het niet, gezellig is het wel. Je kunt ook vragen of ze hun dates tijdens het oefendiner thuis willen laten en met de bruiloft meenemen.

proefdiner bruiloft traditie

Gasten uitnodigen die ver reizen


Heb je gasten uitgenodigd voor jullie bruiloft die heel ver moeten reizen om te kunnen komen? Dan is het een lief gebaar om hen ook uit te nodigen voor jullie oefendiner. Vooral als deze gasten al een dag eerder komen en dus meer geld en tijd moeten besteden om bij jullie bruiloft te kunnen zijn. Ze zullen dankbaar zijn voor de uitnodiging!

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation