Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Van on-line date tot Middeleeuws huwelijk

Alda en David uit Wijchen hebben elkaar 2,5 jaar geleden via internet ontmoet. Na een paar weken chatten en bellen, kwam het tot een eerste date. De vonk sloeg over en David ging voor Alda door zijn knieën. Op 26 augustus gaan zij, op een voor Nederland unieke wijze trouwen. Door een officiële trouwambtenaar worden zij tijdens het Gebroeders Van Limburgfestival in Nijmegen op middeleeuwse wijze echt in de echt verbonden.

Het huwelijk, zoals wij dat tegenwoordig kennen, stamt uit de Middeleeuwen. Maar het ritueel zag er wel anders uit. De officiële huwelijksvoltrekking vindt in besloten kring in het Stadhuis van Nijmegen plaats. De authentieke trouwteksten worden in het Middelnederlands uitgesproken. Daarna gaat het bruidspaar, met gevolg naar een middeleeuwse tent op het historische Valkhofpark waar het belangrijkste deel van een middeleeuws huwelijk wordt uitgevoerd: het huwelijk wordt geconsumeerd. Omstanders blijven gespannen, maar in feestelijke stemming, buiten staan. Intimi van het bruidspaar zijn toegelaten in de tent en getuigen van de huwelijksdaad. Daarna barst het feest los. Alda, David en hun beide ouders beleven het huwelijk in middeleeuwse kledij. Voor de plechtigheid is de ongetrouwde bruid herkenbaar aan de wilde bloemen in losse haren, symbool van ongebondenheid. Als het echtpaar is getrouwd, heeft de bruid haar wilde haren vastgebonden en bedekt. Het was in die tijd ondenkbaar dat vrouwen met een onbedekt kapsel in het openbaar verschenen. Vrouwen die dat wel deden waren ongehuwd of vrouwen van de ‘Gele Kousenband’.

Het bruidspaar is het hele weekend de speciale gast van het 7e ‘Gebroeders Van Limburgfestival. Het grootste middeleeuwse festival van Nederland hoopt dit jaar 75.000 bezoekers te trekken met een bijzonder driedaags programma. Maar liefst 25 muziekensembles verzorgen op straat en in historische ruimtes middeleeuwse muziekoptredens: van ingetogen en devoot tot uitbundig en dansbaar. Een 11 ton zware trebuchet, zoals er geen tweede bestaat in Nederland, beschiet de middeleeuwse torens van het Kronenburgerpark. Met veldslagen, riddertoernooien en valkenshows komt de militaire hofcultuur van het hertogdom Gelre tot leven. Uitgebreide middeleeuwse markten en een spannende kinderpelgrimage slingeren door het centrum van de oudste stad van Nederland. Hoogtepunt is de Blijde Incomste. Tijdens deze stoet lopen meer dan 550 middeleeuwse figuren, geïnspireerd op de miniaturen van de Gebroeders van Limburg door de binnenstad van Nijmegen.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation