Trouwfotografie voor beginners

De eer
Oké, wellicht ben je geen beginner meer in de trouwfotografie wanneer je gevraagd wordt om de trouwerij van je familie of vrienden vast te leggen. Het is een hele eer en daarom heeft Trouwen.nl een paar nuttige tips verzameld om de trouwfotografie tot een succes te maken!

Gevraagd


Je bent gevraagd om de trouwfotografie te regelen van de trouwdag van familie of vrienden. Een hele eer natuurlijk, maar kijk eerlijk naar jezelf en vraag je af of je echt de juiste persoon bent om dit op je te nemen. Het is een gebeurtenis die, als het goed is, maar één keer in hun leven voor zal komen. Er komt behoorlijk wat druk bij kijken. Bedenk of je dit aan kan en of je ook een mooi resultaat kan leveren.

Afspraken
Wat krijgt het bruidspaar? Een fotoalbum, een cd met foto’s, een usb stick of druk je ook foto’s af? Hoeveel foto’s en hoeveel nabewerking? Zorg dat het duidelijk is wat het bruidspaar precies kan verwachten en vertel ook duidelijk dat het je eerste bruiloft is, mocht dit het geval zijn. Trouwfotografie is heel erg leuk, maar ook zwaar. Duidelijke afspraken voorkomen teleurstellingen achteraf. Leg de afspraken ook vast op papier.

Kunstje afkijken
De meeste bruiloften worden een jaar van tevoren gepland en de fotograaf wordt vaak al vroeg vastgelegd. Je hebt dus nog even de tijd om bij professionele fotografen het kunstje van trouwfotografie af te kijken. Het is heel leerzaam om zo’n fotograaf een dag te volgen en te observeren, bijvoorbeeld als assistent, waar je zijn tassen draagt en statieven vasthoudt.

Dubbele zekerheid
Bij trouwfotografie is het een must dat je twee camera’s bij je hebt op de bruiloft zelf. Niet iedere amateurfotograaf beschikt over twee camera’s, zorg in dat geval dat je er één leent van een bevriende fotograaf. Het meest ideale is als de twee camera’s van hetzelfde merk zijn en dat de instellingen ongeveer gelijk zijn. Dit scheelt veel werk naderhand.

Extra power
Accu’s, accu’s en nog eens accu’s! Zorg dat je reserveaccu’s hebt voor je reserveaccu en dat ze allemaal helemaal opgeladen zijn. Ook accu’s die je een tijd niet gebruikt hebt, verliezen iets stroom. Zorg dus dat je alle accu’s de avond voor de bruiloft ‘vers’ hebt opgeladen. Een lege accu is één grootste blunders bij trouwfotografie.

Geheugenkaartjes
Hetzelfde verhaal als bij de accu’s. Het is de meest gemaakte fout bij beginnende trouwfotografie. Je kunt niet halverwege de dag stoppen omdat er te veel foto’s zijn gemaakt en je geheugenkaartje vol is. Een geheugenkaartje is niet erg duur, dus investeer in een aantal kaartjes met veel ruimte. Wanneer er een belangrijk moment op de bruiloft aanbreekt, zou het zonde zijn als je dit moment net mist omdat je een kaartje moet wisselen. Let dus goed op of het kaartje niet bijna vol is, voor je het weet mis je één van de belangrijkste momenten.

RAW!
Niet als een grom, maar qua bestandsformaat. Voor de beste kwaliteit gebruik je het ruwe bestandsformaat van je camera, RAW. In de trouwfotografie het meest gebruikte formaat. Zo kun je in de nabewerking meer correcties doorvoeren.

Extra’s
Goed, we hebben nu de camera’s, objectieven, accu’s en geheugenkaartjes. Je kunt nog zat trouwfotografie accessoires en extra’s meenemen die allemaal nuttig kunnen zijn. Deze kun je in je auto laten liggen, want alles continu meeslepen is niet te doen. Denk aan een flitser, een reflectiescherm, een statief, de acculader. Een kleedje zodat de bruid kan gaan zitten of liggen voor een foto. Je laptop of tablet om tussendoor foto’s te laten zien.

Assistentie?
Een extra paar handen is nooit verkeerd en er is altijd wel iemand die graag mee wil met trouwfotografie. Vaak kent het bruidspaar wel iemand die het heel leuk lijkt om mee te gaan. De assistent kan de jurk van de bruid goed leggen of bepaalde ideeën aandragen. En twee paar ogen zien er altijd meer dan één!

Momenten
Iedereen weet wel dat er een paar momenten zijn die je moet fotograferen tijdens trouwfotografie. De kus, het boeket, de ringen, de taart, de eerste dans, een close-up van het bruidspaar hand in hand voor het altaar, het moment dat het bruidspaar elkaar voor de eerste keer ziet, ga zo maar door. Maar ook de schoenen van de bruid, de ontroerde ouders, de achterkant van de jurk. Je kunt op internet veel verschillende lijstjes voor trouwfotografie vinden om je te helpen.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation