Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

De taken van de ceremoniemeester

Natuurlijk zeg je spontaan ‘ja’ als je beste vrienden vragen of je op hun trouwdag ceremoniemeester wilt zijn. Een erebaan, denk je! Of toch niet? Pas later komt de vraag bij je op wat die taak eigenlijk inhoudt. Wat moet je doen en wat wordt er nou eigenlijk van je verwacht. In dit artikel, bedoeld voor ceremoniemeesters, vertellen we in vogelvlucht wat de taken van de ceremoniemeester zijn.

De taken van de ceremoniemeester

De wensen van het bruidspaar

De basis is vertrouwen. Het vertrouwen dat het bruidspaar in jou  heeft als ceremoniemeester. Eén van de meeste bijzondere dagen van hun leven leggen ze in jouw handen.

Om de huwelijksdag goede banen te leiden, is het dan ook super belangrijk dat je de wensen van het bruidspaar goed kent. Wat zijn de wensen van het bruidspaar? Wat verwacht het bruidspaar van jou?

Een sluitend draaiboek is een must!

Een trouwdag moet goed en strak georganiseerd zijn, niets mag aan het toeval worden overgelaten. Een gedetailleerd en sluitend draaiboek is dan ook een absolute must!

In de weken voorafgaande aan de bruiloft zorg jij er als ceremoniemeester voor dat het draaiboek de definitieve vorm krijgt. Het hele programma van de trouwdag staat nauwkeurig en tot in de puntjes uitgewerkt beschreven. Wie doet wanneer wat en wie is verantwoordelijk voor een bepaalde actie.

Hoe ziet het draaiboek eruit?

Het draaiboek beschrijft nauwkeurig de hele huwelijksdag, inclusief alle contactgegevens, presentielijst gasten, gemaakte afspraken met leveranciers, noodnummers en een uitgebreide risico analyse.

Een goed draaiboek biedt ruimte voor het opvangen van onverwachte gebeurtenissen en ‘plan B opties’ voor onverwachte tegenvallers. Het is de taak van de ceremoniemeester om dit draaiboek definitief te maken.

Contactpersoon

Vanaf het moment dat de uitnodigingen verstuurd zijn kom jij als ceremoniemeester ook in beeld bij de gasten. Zij kunnen zich bij jou aanmelden. Naast de belangrijkste informatie van de uitnodigingskaart (wie, wat, waar en waarom) staan jouw contactgegeven namelijk ook in de kaart.

Wil je meer informatie over jezelf vertellen, doe dit dan niet in de uitnodigingskaart, maar doe dit in een aparte ceremoniemeester brief, -kaart of –mail of andere creatieve manier.

Check, check, dubbel check!

In de laatste dagen voor de bruiloft neem je nog even contact op met alle leveranciers en personen die een rol spelen tijdens de trouwdag en voorziet ze van de laatste versie van het draaiboek.

Check, check, dubbel check dus!

De trouwdag

En eindelijk is het dan zover. Na alle voorbereidingen is de huwelijksdag aangebroken. Een dag die voor jou al vroeg begint. Maak jezelf duidelijk herkenbaar als ceremoniemeester, zodat gasten en leveranciers weten bij wie ze moeten zijn.

Vanaf het eerste prille begin van de dag tot aan het einde ben jij er om zowel bruidspaar als de gasten op alle mogelijke manieren te ontzorgen. Samen met de trouwlocatie en andere leveranciers ben jij verantwoordelijk voor het perfect verlopen van de bruiloft.

Ceremoniemeesterschap een eretaak?

Het is dus niet niks om ceremoniemeester te zijn. Het is een belastende en tijdrovende taak is, maar ook een hele dankbare taak als alles op goed verloopt.

Denk daarom goed over na voordat je ‘ja’ zegt. En wees vooral eerlijk in je antwoord. ‘Ja’ zeggen betekent voor de volle 100 procent commitment het aangaan van de verplichting om van de huwelijksdag van je beste vrienden een groot succes te maken.

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation