Tips voor de speech van de BFF van de bruid

Als beste vriendin van de bruid en misschien ook wel bruidsmeisje van de bruid mag je een speech geven op de bruiloft. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ook best spannend. Wat vertel je allemaal in een speech? Mensen verwachten natuurlijk een geweldig verhaal met enkele sappige details. Wij helpen je met de perfecte speech waarin je genoeg, maar niet te veel vertelt.

Bruiloftsspeech tips

Je bent de beste vriendin van de bruid en haar linkerhand tijdens de bruiloft en de voorbereiding, maar een speech geven... Dat zie je nog niet echt zitten. Gelukkig is het schrijven van een bruiloftsspeech niet moeilijk. Vooral niet met onze tips! Volg onze guide en dan schrijf je binnen no time een killer bruiloftsspeech.

♥ Het draait niet om jou. Dat is één ding dat je niet moet vergeten. Het is spannend om in de spotlight te staan, want tijdens de bruiloftsspeech zal iedereen naar je kijken en luisteren. Dit is het moment om de mooiste karaktereigenschappen van de bruid naar voren te halen. De verhalen die je gaat vertellen zullen ongetwijfeld over jullie samen gaan en over jullie vriendschap, dus je kunt niet vermijden dat je iets over jezelf vertelt, maar richt de focus op de bruid.

♥ In een bruiloftsspeech vinden mensen het vaak moeilijk om niet naar clichés te grijpen of alleen uitspraken te doen die eigenlijk helemaal niets zeggen. ‘De bruid is echt een geweldig persoon’. Lieve uitspraak, maar waarom dan? De meeste gasten zullen smullen van een mooi verhaal waarin je niet letterlijk uitspreekt dat de bruid geweldig is, maar waaruit wel naar voren komt waarom ze zo geweldig is. Oftewel: oefen je storytelling. Laat een verhaal tot leven komen. Gebruik voorbeelden die iedereen wel herkent en daardoor mee gaat leven.

♥ Wat je ook doet, begin niet over exen. Ook al zeg je dat je zo blij bent dat de bruid een nieuwe vriend kreeg. Je kent als beste vriendin ongetwijfeld genoeg sappige verhalen over gekke vriendjes voor een knallende bruiloftsspeech, maar ze zijn ook erg beschamend. Je zit hier niet enkel met vriendinnen onderling, er is ook familie aanwezig, niet te vergeten de familie van de bruidegom. Dit is niet de tijd of de plek.

♥ Een goede bruiloftsspeech is niet te lang. Dat kan lastig zijn als je een bepaald verhaal wil vertellen. Begin met een grappige ijsbreker en vertel vervolgens een mooi, eventueel emotioneel, verhaal. Dit alles duurt niet langer dan een paar minuten. Start je verhaal met de bruid, vertel wat mooie dingen, richt je dan op het bruidspaar en eindig met een lieve boodschap.

♥ Gebruik je enkele grapjes in je speech? Neem dan elke keer na een grapje een korte pauze. Begin echter niet over inside jokes, want het grootste deel van het publiek snapt het dan niet. Als je zelf moet lachen, laat je dan vooral gaan – lachen werkt aanstekelijk.

♥ Oefen je bruiloftsspeech voordat je opgaat voor ‘the real deal’. Houd er ook eens een stopwatch naast en kijk hoe lang je speech duurt. Het voelt voor jou misschien niet lang, maar als je langer dan vijf minuten een bruiloftsspeech houdt, voelt het voor de gasten veel langer.

Geschreven door Sanne van Bortel
Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation