Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Oude bruidstradities van vroeger

Bruidstradities waarvan je nooit had verwacht dat ze bestonden, passeren hier de revue. Van sommige tradities zijn wij in elk geval blij dat ze niet meer bestaan!

Bruidstradities voor geluk

Het is een bekende traditie om een stuk van je bruidstaart te bewaren tot één jaar na het huwelijk, omdat het zou zorgen voor een gelukkig en kinderrijk huwelijk. Vroeger dachten ze echter dat het vegen van een schoorsteen vóór de bruiloft geluk zou brengen. Hoe dat zo kwam? Op de bruiloft van Koning George II ging één van zijn koetsen met paarden ervoor er vandoor. Niemand kon de koets tot stilstand brengen, tot er een schoorsteenveger de koets wist te stoppen.


Een andere gekke traditie komt uit het oude Rome, waar men de ingewanden van varkens bestudeerde om te bepalen wat de beste dag was om te trouwen. Lekker... De oude Grieken pakten het smakelijker aan: de bruidjes stopten een suikerklontje in hun handschoenen, omdat ze geloofden dat ze dat zoeter roken (en dus aantrekkelijker waren). Nog een zoet weetje: vrijgezellen dames sliepen met een stuk bruidstaart onder hun hoofdkussen, zodat ze zouden dromen over hun aanstaande echtgenoot.


Lees meer De traditie van de toplaag op de bruidstaart



© TY Lim | Shutterstock·com | Designed by Staccato

Gekke bruidstradities

Onder de categorie ‘gekke bruidstradities’ valt sowieso de traditie met de schoen: schoenen representeerden autoriteit en bezit, dus wanneer een bruid door haar vader werd doorgegeven aan de bruidegom, gaf de vader één van de schoenen van de bruid aan de bruidegom. De bruidegom tikte vervolgens met haar schoen op haar hoofd, als wijze van toewijzing van haar rol aan haar nieuwe ‘baas’. Juist...


Voor het normaal was om het bruidsboeket over je schouder te gooien, werd er gegooid met het kousenbandje. De mannelijke gasten werden echter soms ongeduldig en probeerden zelf het kousenbandje af te doen. De traditie werd aangepast en nu wordt er met het bruidsboeket gegooid naar de vrouwelijke gasten.


Lees ook Handvasten | Kiezen voor een spirituele trouwceremonie


In het Engels kennen ze de uitspraak “tying the knot”, dat komt van een oude traditie waarbij de handen van de bruid en bruidegom aan elkaar werden gebonden als wijze van trouw en verbondenheid. In sommige culturen bestaat deze traditie nog, zoals bij het Hindoehuwelijk.
Tekst: Sanne van Bortel


Tafelschikking en etiquette

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation