Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Gratis trouwen wat je moet weten voor je bruiloft

Al sinds 1897 is het in iedere gemeente in Nederland mogelijk om gratis te trouwen op bepaalde dagen en tijden in de week. Meestal is dat op een vroeg tijdstip van de dag en aan het begin van de week. Maandag is verreweg de meest populaire dag voor het gratis trouwuurtje.

Gratis trouwen wat je moet weten voor je bruiloft

De kosten verschillen per gemeente


De kosten voor een huwelijksvoltrekking verschillen per gemeente en kunnen soms flink oplopen. Is jouw budget niet zo ruim of heb je het simpelweg niet over voor de huwelijksvoltrekking, dan is het misschien een optie om elkaar gratis het jawoord te geven.

Anders trouwen


Er kunnen nog meer redenen zijn om te kiezen voor een gratis huwelijksvoltrekking. Misschien is voor jullie het kerkelijke huwelijk wel veel belangrijker dan het burgerlijk huwelijk en wil je alle aandacht hierop vestigen. Soms hebben bruidsparen ook de wens om op een bijzondere, gekke, alternatieve of niet alledaagse locatie te trouwen of op een niet standaard tijdstip. Of kies je het liefste zelf een ambtenaar van de burgerlijke stand die een huwelijksvoltrekking op maat zal creëren voor jullie. Je kunt dan tijdens het gratis trouwuurtje je boterbriefje ondertekenen en de ceremonie op een ander gewenst tijdstip en eigen gekozen locatie vieren. De freelance babs kan je er alles over vertellen.

Een sobere huwelijksvoltrekking


Een gratis huwelijksvoltrekking vindt meestal niet in mooie trouwzaal plaats, maar vaak op een andere en minder sfeervolle plek in het gemeentehuis. De trouwceremonie is veel korter van duur en soberder van karakter. De ambtenaar van de burgerlijke stand draagt bijvoorbeeld geen toga.

Wat je moet weten


Gratis is misschien een ietwat misleidend begrip, want je bent altijd legeskosten kwijt vanwege de uittreksels uit het bevolkingsregister die je moet inleveren. Ook moet er van het huwelijk aangifte worden gedaan bij de burgerlijke stand in de woonplaats van een van beide partners. Dit 'in ondertrouw gaan' kost op zich niets, maar de kosten voor de benodigde documenten moeten wel worden voldaan.

Een ander weetje is dat je niet perse in de betreffende gemeente hoeft te wonen om te gratis te kunnen trouwen.
Copyright © 2023
Webdesign door Pixel Creation