Dresscode

Een dresscode voor de bruiloftsgasten heel persoonlijk en zeker niet verplicht. Maar kies je wèl voor een dresscode, dan is het goed om dit op tijd aan de gasten door te geven in de ‘save the date’ kaart of uitnodigingskaart. Het resultaat is natuurlijk overweldigend als alle gasten in een bepaalde stijl, kleur of thema gekleed zijn. De meest voorkomende dresscodes zijn: Jacquet, White tie, Black tie, Tenue de ville en Pink tie.

bruidspaar_fammilie_gelegenheidskleding

Jacquet


Een jacquet bestaat uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Hieronder wordt een wit, niet gesteven, overhemd gedragen met een blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een grijze, zwarte of witte das en een grijs vest. Grijze glacé of suède handschoenen, een grijze of zwarte hoge hoed en gladde zwarte schoenen maken het geheel af.

De dresscode schrijft voor dat, als de bruidegom overdag een jacquet draagt, de vaders, getuigen, ceremoniemeester en zijn beste vrienden ook een jacquet dragen. Vrouwelijke gasten dragen meestal een lange jurk met lange handschoenen en eventueel een hoed. Gasten die alleen zijn uitgenodigd voor de receptie dragen een feestelijke jurk en een mooi donker pak.

White tie


Staat er op de uitnodiging White tie, dan wordt verwacht dat heren een rokkostuum met een wit overhemd, witte vlinderdas en lakschoenen dragen. Dames dragen een lang avondjurk met eventueel lange handschoenen en een bijpassend tasje. White tie is avondkleding en wordt nooit voor zes uur ’s avonds gedragen.

Black tie


Wordt als dresscode Black tie genoemd, dan dragen heren een smoking met een wit overhemd en zwarte vlinderdas. Dames dragen een cocktailjurk, lang of kort met bijpassende accessoires.

Tenue de Ville


Bij Tenue de ville wordt verwacht dat je in nette kleding komt. Heren dragen heren een net donker, driedelig pak en dames een vlot, maar chique mantelpakje of jurkje tot over de knie, met of zonder jasje.

Pink tie


Dit is de minst formele dresscode die er is. Staat er Pink tie op de uitnodiging, dan betekent het dat de gasten vrij zijn om te kiezen wat ze dragen.

Tot slot


Een algemene regel is dat je als gast nooit in het wit gekleed naar een bruiloft gaat, tenzij het natuurlijk als dresscode wordt aangegeven. De kleur wit is speciaal voor de bruid voorbehouden. Alleen de moeder van de bruid mag in het wit gekleed gaan, zij mag haar jurk op de bruidsjurk afstemmen.

De kleding van de bruidsmeisjes is afgestemd op de bruidsjurk en de kleding van de bruidsjonkers op het pak van de bruidegom.

Marion
Copyright © 2021
Webdesign door Pixel Creation