Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Wat zijn de gevolgen van geregistreerd partnerschap met een kind?

Bij een geregistreerd partnerschap laten twee personen zich bij de gemeente registreren als partners. Dit kan gevolgen hebben voor je gezin, vooral als er kinderen zijn. We vertellen je wat er gebeurt als je een geregistreerd partnerschap aangaat wanneer je al kinderen hebt.

Erkennen van je kind gaat automatisch bij geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap gaat het erkennen van je kind automatisch wanneer je als partner geregistreerd staat. Dit betekent dat beide partners juridisch ouder zijn van het kind en ouderlijke verantwoordelijkheden en rechten delen.


Lees ook Rechten & plichten binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap


Ouderlijk gezag als vader gaat vanzelf

Daarnaast krijgt de vader automatisch ouderlijk gezag over het kind. Dit houdt in dat de vader samen met de moeder beslissingen kan nemen over de opvoeding en verzorging van het kind, zoals schoolkeuzes en medische beslissingen.

Achternaam van kind kan van de moeder, maar ook van de vader zijn

Ook handig om te weten: de ouders hebben keuzevrijheid betreffende de achternaam van het kind. Het kind kan de achternaam van de moeder dragen, de achternaam van de vader, of een combinatie van beide. Deze keuze wordt vastgelegd bij de geboorteaangifte.


Lees ook Gratis geregistreerd partnerschap via gemeente regelen


Ouders hebben recht op partnerpensioen van elkaar

En nog een ander voordeel van geregistreerd partnerschap is dat ouders recht hebben op elkaars partnerpensioen in geval van overlijden. Dit biedt financiële bescherming voor de overgebleven partner en kan van belang zijn voor de zorg voor het kind na het overlijden van een van de ouders.

Je hoeft geen testament te maken, alles gaat naar de langstlevende

Bij overlijden van een van de partners, gaat de erfenis automatisch naar de langstlevende partner, zonder dat hier een testament voor nodig is. Wel fijn om te weten dat het goed geregeld is en het gezin zich geen zorgen hoeft te maken.


Ga naar Notarissen & regel een persoonlijk testament


Een geregistreerd partnerschap brengt dus veel voordelen met zich mee als er kinderen in het spel zijn. Bij meer vragen over het geregistreerd partnerschap, adviseren we om de website van de overheid te raadplegen. Of kijk eens bij onze andere artikelen over geregistreerd partnerschap!

Tekst: Sanne van Bortel

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation