Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Beperkte gemeenschap van goederen

Als je voor 2018 bent getrouwd, ben je getrouwd in volledige gemeenschap van goederen. je deelt dus al je bezittingen, erfenissen, giften en schulden met je partner. Deze worden bij een echtscheiding netjes verdeeld. In 2018 is de wet veranderd: je trouwt nu in beperkte gemeenschap van goederen.

Trouwen in 2018: wat deel je?

Als je trouwt op of na 1 januari 2018, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Het vorige model was ouderwets en aan vervanging toe. Je trouwt nu dus in beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt niet meer automatisch alles. Wil je wel graag alles met je partner delen en dus trouwen in volledige gemeenschap van goederen? Dan moet je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden te laten opstellen.

Huwelijkse voorwaarden laten opstellen

Als je het niet eens bent met de standaardwet omtrent trouwen, kan je naar de notaris. Bij de notaris laat je huwelijkse voorwaarden opstellen. Dit zijn huwelijksregels die afwijken van de standaard regels. Alles waar je het niet mee eens bent, laat je opstellen door de notaris. Je partner moet het er natuurlijk wel mee eens zijn. Als je trouwen in beperkte gemeenschap van goederen prima vindt, dan hoef je niet naar de notaris. Let er wel op dat je bij een echtscheiding moet kunnen aantonen welke eigendommen al van jou waren. Als het niet duidelijk is wat al van jou was, dan wordt het alsnog eerlijk verdeeld.

Huwelijksregels opstellen na trouwen

Ben je voor 2018 getrouwd in volledige gemeenschap van goederen, maar wil je alsnog graag huwelijkse voorwaarden laten opstellen? Dat kan. Ook nadat je getrouwd bent volgens de oude trouwwet, kan je nog huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Je partner moet er ook bij zijn en het eens zijn met de nieuwe huwelijksregels. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is niet goedkoop: gemiddeld ben je zo’n € 1000,- euro kwijt aan de notaris. Het kan ook goedkoper (en duurder), de prijzen verschillen per notaris. Het kan dus lonen om notariskantoren met elkaar te vergelijken.

Tekst: Sanne van Bortel

Gerelateerde artikelen
Aan het laden...

Einde van de content

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation