< Terug naar overzicht

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Zoals we in ons artikel over gemeenschap van goederen al vertelden, is het soms handiger of gepaster om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Wat houden huwelijkse voorwaarden precies in en wanneer kies je hiervoor?

notaris_huwelijkse_voorwaarden_hfgd

Automatisch alles delen


Stel, je gaat trouwen en je laat niks veranderen aan de manier waarop jullie in het echt verbonden worden. Dan trouw je dus automatisch in gemeenschap van goederen en deel je alles – maar dan ook echt alles – met elkaar. Alles wat van hem is, is van jou en andersom. Ook schulden. Maar het kan best zijn dat je sommige bezittingen of schulden niet wil delen en dan laat je bij een notaris huwelijkse voorwaarden opstellen.

notaris_huwelijkse_voorwaarden_hg
Het is een overeenkomst die vooral vaak voorkomt wanneer de één meer verdient dan de ander, één van de echtgenoten schulden heeft, jullie financieel onafhankelijk willen blijven, wanneer één van de twee zakelijke risico’s loopt, wanneer er sprake is van bescherming van familievermogen zoals erfenissen en schenkingen of wanneer één van de twee kinderen uit een eerder huwelijk wil beschermen, om bijvoorbeeld de helft van je vermogen na te laten. De notaris kan je hier helder over informeren, neem gerust eens contact op.

notaris_huwelijkse_voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden opstellen


Het opstellen van huwelijkse voorwaarden doe je altijd tezamen voor het huwelijk, maar het aanpassen kan zowel voor als tijdens het huwelijk worden gedaan. Echter is dat alleen mogelijk wanneer beide echtgenoten toestemming geven. De huwelijkse voorwaarden worden door de notaris vastgelegd in een notariële akte en de akte is pas geldig vanaf het moment dat het bruidspaar getrouwd is. Het opstellen van een akte kost tussen de vierhonderd en twaalfhonderd euro en is altijd uniek voor het bruidspaar.

Geschreven door Sanne van bortel