Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Ameland

Gemeente Ameland
Jelmeraweg 1
9162 EA Ameland

Trouwen in Ameland

Trouwen op een eiland, dat spreekt velen tot de verbeelding. Ameland is voor heel veel Nederlanders én buitenlanders de favoriete vakantiebestemming. Je kunt er vele activiteiten ondernemen die uniek zijn voor Ameland. Wat dacht je van wadlopen, of zeehonden spotten? 

Ook voor jullie bruiloft biedt het eiland vele mogelijkheden. Je kunt aan land blijven en een gaaf restaurant of hotel op Ameland zoeken waar je de bruiloft kunt vieren. Of je trouwt natuurlijk in een vuurtoren… Hoe gaaf is dat?! 

Geen zin om aan land te blijven? Helemaal oké! Ga de zee op en vier een knallende bruiloft op zee. Misschien is een feestje op het water niet voor jullie weggelegd, dat kan. Een strandbruiloft is de laatste jaren enorm populair gebleken, vooral in het hoogseizoen. Buiten de zomer kan het natuurlijk wat fris zijn op het strand, maar dat is zeker geen reden om Ameland als trouwlocatie over te slaan! 

Genoeg gave ideeën dus, voor een bruiloft op Ameland. Wil je het nog grootser aanpakken, dan kun je er een weekend van maken met jullie bruiloftsgasten. Waarom geen overnachting boeken? De volgende ochtend na een geweldige bruiloft kunnen jullie dan uitgebreid ontbijten en vervolgens een wadwandeling maken. Wie weet spotten jullie nog wel een zeehond, dat zou jullie bruiloftsweekend helemaal magisch maken! 

Trouw je liever in de raadzaal van het gemeentehuis in Ballum? Deze raadzaal is een veelgekozen locatie voor het geven van het jawoord. Het gemeentehuis is gebouwd op de plek waar voorheen het Camminghaslot heeft gestaan. De raadzaal dient nu dus als trouwzaal en heeft één heel uniek aspect: het muurgrote schilderij van de Koninklijke familie. Dit geeft de zaal een bijzondere sfeer én het zorgt voor hele mooie foto’s.

Lijkt jullie trouwen op Ameland wel iets? Bekijk alle beschikbare trouwlocaties op Ameland op onze website! 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

De gemeente Ameland biedt op woensdagochtend om 9.00 de mogelijkheid om kosteloos te trouwen of uw partnerschap te registreren. Dit kan alleen als tenminste één van beide partners op Ameland woont. De kosteloze huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie betreft een korte en eenvoudige ceremonie, zonder toespraak, in de B&W-kamer in het gemeentehuis. Het duurt hooguit 10 minuten. Maximaal vier getuigen kunnen bij ceremonie aanwezig zijn.

Kosten per locatie

Voor de huwelijksvoltrekking betaalt u het volgende:

Gemeentehuis

Maandag t/m vrijdag: € 304,95
Zaterdag: € 636,80

Oerdhut (incl. locatiekosten)

Maandag t/m vrijdag: € 553,75
Zaterdag: € 885,60

Overige locaties (excl. locatiekosten exploitant)

Maandag t/m vrijdag: € 304,95
Zaterdag: € 636,80

Overige kosten

Trouwboekje: € 28,60
Getuigen gemeente: € 50,30 (als u geen getuigen meeneemt, uitsluitend in het gemeentehuis)
Trouwambtenaar uit een andere gemeente: € 255,20
Omzetten partnerschap in huwelijk (balie) € 59,00

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation