Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

Trouwen in de Gemeente Aa en Hunze

Gemeente Aa en Hunze
Spiekersteeg 1
9461 BH Aa en Hunze

Trouwen in Aa en Hunze

Zoeken jullie een prachtige locatie om te trouwen in de gemeente Aa en Hunze? Dan hoef je niet ver te zoeken! Deze gemeente ligt namelijk in de provincie Drenthe, wat bekend is vanwege de adembenemende natuur en uiteraard de hunebedden. Wist je dat je binnen Aa en Hunze maar liefst 12 hunebedden kunt vinden? Dit zorgt voor geweldige fotolocaties voor de trouwfoto’s. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Hondsrug, een UNESCO Geopark met waanzinnige uitzichten. Een hele ervaring die je simpelweg eens ervaren moet hebben. 

En dat niet alleen: als je zou willen, kun je zelfs tussen de hunebedden trouwen. Naast de standaard trouwlocaties, kun je namelijk ook zelf een trouwlocatie aanwijzen. De raadzaal in het gemeentehuis en Gieten is de standaard trouwlocatie waar je een huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt sluiten. Zoek je iets meer gezelligheid, service en comfort voor je gasten? Zoek ze op onze website! We hebben een pagina met alle trouwlocaties in Aa en Hunze

Je kunt via onze pagina ook direct beoordelingen zien van andere bruidsparen. Zo krijg je direct een goede indruk van de trouwlocatie en hoe andere bruidsparen het hebben ervaren. Wil je contact opnemen met één van de trouwlocaties op onze website? Ook dat kan, we hebben alle relevante contactinformatie al voor je verzameld. 

Gratis trouwen in de gemeente Aa en Hunze? Dat kan op maandag- en dinsdagochtend om 9:30. Er is dan geen toespraak en alleen de verplichte getuigen mogen mee, en de plechtigheid vindt dan plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis. Willen jullie gratis trouwen, bekijk dan op tijd alle regels omtrent het kosteloze huwelijk en wat je hiervoor moet aanleveren. Wees er op tijd bij! Gratis trouwen is nog altijd erg populair, de kans bestaat dat er een wachtlijst is. 

Voorwaarden trouwen en geregistreerd partnerschap 

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan staan de voorwaarden daarvoor in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden. 

Met één persoon

U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. U mag ook niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders. 

18 jaar of ouder

U moet 18 jaar of ouder zijn. Sinds december 2015 zijn er geen uitzonderingen meer mogelijk op deze leeftijdseis. 

Curatele 

Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator om te mogen trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten. Soms hebt u zelfs toestemming nodig van de kantonrechter.

Procedure trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan moet u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Alles wat u moet regelen is vastgelegd in de wet. Hieronder leest u de belangrijkste dingen die u moet regelen. 

Voornemen melden bij gemeente

U meldt persoonlijk of schriftelijk dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten. Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of een partnerschap wilt sluiten. Sinds 1 juli 2016 kunt u uw melding ook digitaal doen. Dit kan nog niet in alle gemeenten. Daarbij hoeft u in principe geen stukken te overleggen met daarin uw geboorteakte of beëindiging van uw eerdere huwelijk of geregistreerd partnerschap. Uw eigen opgave, persoonlijk of schriftelijk, is voldoende. 

Wachttijd

Heeft u uw voornemen kenbaar gemaakt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand? Dan moet u minstens 14 dagen wachten. Daarna kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Heel soms geldt deze termijn niet, bijvoorbeeld als uw aanstaande echtgenoot of partner ernstig ziek is en verwacht wordt dat hij of zij snel overlijdt. 

Getuigen 

U moet minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Zij moeten 18 jaar of ouder zijn. Bij het kenbaar maken van uw voornemen te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet u hun namen en adressen doorgeven. 

Het ja-woord

U legt een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daarmee is uw relatie officieel vastgelegd. Als u trouwt geeft u het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. U kunt zelf een tekst bedenken. 

Huwelijksakte of partnerschapsakte 

Na de verklaring ondertekent u een akte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

Kosten

Voor trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten moet u betalen. Maar elke gemeente heeft vaste tijden waarop u gratis kunt trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Kerkelijk huwelijk 

Nadat u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest, kunt u nog in de kerk trouwen. Dat heet inzegenen of bevestigen. Het kerkgenootschap beslist zelf of ze uw huwelijk wil inzegenen. Ze hoeven dit niet te doen.

Tarieven 2024 (onder voorbehoud)

De kosten van de ceremonie moet u betalen bij uw melding huwelijk of melding geregistreerd partnerschap aan de balie. De kosten voor de ceremonie zijn afhankelijk van de locatie en de gekozen dag en tijd:

Maandagmorgen en dinsdagmorgen om 9.30 uur: kosteloos
Maandagmorgen en dinsdagmorgen om 10.30 uur en 11.30 uur: € 379,90
Maandagmiddag en dinsdagmiddag tussen 13.00 uur en 16.30 uur: € 379,90
Woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 uur en 16.30 uur: € 379,90
Maandag tot en met vrijdag tussen 17.00 uur en 21.00 uur: € 569,25
Zaterdag, zondag en algemeen erkende feestdagen: € 724,20

Overige kosten

Trouwboekje geprinte versie € 33,90
Trouwboekje gekalligrafeerde versie € 47,20
Bijschrijving kinderen (kalligrafie) per kind € 7,15
Getuigen van de gemeente per getuige € 36,30
Verklaring huwelijksbevoegdheid € 29,00
Omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk met afhandeling aan loket € 58,65
Annuleren huwelijk € 103,90

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation