Trouwen in de Gemeente Edam - Volendam

Gemeente Edam - Volendam
W. van der Knoopdreef 1
1132 KN Edam - Volendam

Trouwen in Edam- Volendam

De Gemeente Edam-Volendam heeft drie trouwlocaties. In Edam het oude stadhuis aan het Damplein, de “witte kamer” aan de schepenmakersdijk en in Volendam de Stolphoeve (monument). Op schriftelijk verzoek van een bruidspaar kan voor een andere trouwlocatie worden gekozen (voor meer informatie over deze procedure kunt u terecht bij de sectie Burgerzaken).

Indien u in een van de trouwlocaties uw “ja” woord aan elkaar wilt gaan beloven dient u dit mede te delen aan de medewerk(st)ers van de sectie Burgerzaken. Zij hebben inzage in de agenda en kunnen u mededelen of op de door u gewenste trouwdag de trouwlocatie al bezet is of niet.
In het stadhuis te Edam kunnen ongeveer 40 personen zitten en ongeveer 30 á 40 personen staan; de “witte kamer” is geschikt voor een kleinere huwelijksvoltrekking, maximaal 32 personen; de trouwzaal in Volendam biedt plaats aan ongeveer 80 personen.

De trouwauto mag tijdens de huwelijksvoltrekking voor het stadhuis geparkeerd staan. Parkeren aan de schepenmakersdijk, de “witte kamer”, er is ruimte voor maximaal 5 auto´s. De rest van het gezelschap dient in de omgeving een juiste parkeergelegenheid te zoeken. Dit geldt ook in Volendam. Indien een genodigde invalide is en uw keuze is op Edam gevallen dient u van te voren mede te delen dat iemand in een rolstoel aanwezig is.
Dan kan hiermee rekening gehouden worden en een “oprit” neergelegd worden.

Overige trouwlocaties

Stadskantoor Edam-Volendam
Het Stolphoevekerkje
Stadhuis te Edam
Grote kerk Oosthuizen
Oude raadzaal in kerk Beets
Kerkzaal BeetsKerk Kwadijk
Kerk Middelie
Toneelzaal in cafe het Wapen van Middelie
Etersheim, de Breek
Schooltje van Dik Trom
Paviljoen Smit Bokkum

De babsen

Alle huwelijken worden voltrokken door personen die hiervoor speciaal zijn aangesteld, de buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (babs). Zij nemen voor elk huwelijk persoonlijk contact op met het bruidspaar. De mogelijkheid bestaat om onderling een afspraak te maken en dit gesprek in het stadskantoor te Volendam te regelen.

De bode

Bij elk huwelijk zal ook een gemeentebode aanwezig zijn. Hij draagt er zorg voor dat alles, vóór, tijdens en na de huwelijksceremonie goed verloopt. Als er plannen zijn om vóór, tijdens of na de huwelijksceremonie bijzondere zaken te organiseren, dient contact opgenomen te worden met afdeling burgerzaken.

Melding van voorgenomen huwelijk

U doet de melding in de gemeente waar u gaat trouwen. Woont u beiden buiten Nederland en is in ieder geval één van u Nederlander? Dan doet u de melding bij de gemeente Den Haag.

Doe de melding uiterlijk 14 dagen voordat u gaat trouwen.
U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de huwelijksdatum de melding doen.
Bij de melding geeft u in totaal 2, 3 of 4 meerderjarige personen op als getuigen.

Bezichtigen

Indien u de trouwzalen in Edam of de Stolphoeve in Volendam wenst te bezichtigen, dient u contact op te nemen met de afdeling Burgerzaken om een afspraak te maken. U wordt dan uitgenodigd langs te komen zodat u de trouwzaal kunt bezichtigen.

Trouwtijden

U kunt trouwen op de volgende tijden:
Maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur en tussen 14.00 uur en 16.00 uur.
Op zaterdag is het mogelijk om tussen 09.00 uur en 12.00 uur te trouwen.
De kosten van het huwelijk worden elk jaar aangepast. Op Tarieven zijn de actuele kosten vermeld. Kosteloos kan er getrouwd worden op woensdagochtend om 08.30 en 09.00 uur. Hier kunnen echter alleen inwoners van de Gemeente Edam-Volendam gebruik van maken.

Partnerschapsregistratie

Het is tevens mogelijk om de partnerschapsregistratie op dezelfde wijze als een huwelijksvoltrekking te laten plaatsvinden. Indien hiervoor gekozen wordt, zullen dezelfde voorwaarden gelden welke zijn vermeld voor een huwelijksvoltrekking.

Tarieven 2022 (onder voorbehoud)

maandag tot en met vrijdag € 424,00
zaterdag € 663,00
zondag € 822,00
extra kosten voor voltrekking in het Stolphoevekerkje  € 200,00
extra kosten voor voltrekking op eenmalige locatie € 191,40
extra kosten indien bijstand wordt gevraagd van een gemeenteambtenaar
om  op te treden als getuige, per getuige € 26,80
Trouw-/partnerschapsboekje € 23
Schrijven trouwboekje (kalligrafie) € 15,50
Bijschrijven kind in trouwboekje (kalligrafie) €4,20

Kort zakelijk huwelijk, alleen voor inwoners van de gemeente Edam-Volendam op woensdag 08.30 of 09.00 uur. Alleen in Volendam, korte toespraak, max. 10 personen) € 159

Kosteloze huwelijken, alleen voor inwoners van de gemeente Edam-Volendam op woensdag 08.30 of 09.00 uur. Alleen in Volendam, zonder toespraak, max. 4 personen (bruidspaar plus twee getuigen). Meerdere bruidsparen tegelijk.

Meer informatie

Voor meer informatie wordt u verwezen naar het principe-afspraakformulier. Als u nog vragen hebt, kunt u altijd terecht bij de sectie Burgerzaken, telefoon 0299-398398.

Copyright © 2022
Webdesign door Pixel Creation