voor meer bewustzijn onder newlyweds, maar ook voor meer rompslomp.
Wat kost het opstellen van huwelijkse voorwaarden?
Als je geen bezwaar hebt tegen trouwen onder huwelijkse voorwaarden, ga je toch naar de notaris. Je moet namelijk een huwelijksakte laten opstellen, ook wel een notariële akte genoemd. Dit is een officieel document en kan alleen door een notaris worden opgesteld. De kosten hiervoor liggen tussen de vierhonderd en twaalfhonderd euro. Er wordt vastgelegd wat jullie wel en niet met elkaar willen delen. De akte is pas geldig vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn. Voor die tijd kun je er dus geen beroep op doen.
Welke rol speelt de notaris?
De notaris heeft een neutrale en adviserende rol. Dat betekent dat hij/zij nooit partijdig is en altijd het beste adviseert voor beide partijen. Je kunt hier dus geheel vrij aangeven wat je wel en niet wil delen met je partner. Ook als je toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, moet je dit aangeven bij de notaris. De huwelijkse voorwaarden vallen onder het personen- en familierecht, net zoals testamenten, echtscheidingen en verklaringen. Zoeken jullie nog een goede notaris? Kijk tussen alle professionals op onze website.
Trouwen onder huwelijkse voorwaarden
Voor het ingaan van de nieuwe wet trouwde iedereen automatisch in gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat je automatisch al je bezittingen met je partner deelt – spaargeld, maar ook schulden en erfenissen. Dat is nu dus niet meer zo, je deelt niet alles automatisch met elkaar. In de huwelijkse voorwaarden moet je secuur opgeven watje allemaal wil delen en wat absoluut niet. Dat kan veel gedoe schelen bij een eventuele scheiding. Sommigen vinden dat een goed iets, anderen vinden het extra rompslomp. Dit geldt overigens ook voor het geregistreerde partnerschap.