Gemeente Apeldoorn

Marktplein 1
7311 LG Apeldoorn

Trouwen in Apeldoorn

Als u gaat trouwen, wilt u daar de mooiste dag van uw leven van maken. Vanaf 1 januari 2009 biedt de gemeente Apeldoorn u hiervoor alle ruimte. Sindsdien is het namelijk mogelijk om te trouwen op een zelfgekozen locatie. Bijvoorbeeld in een hotel waar u ook het diner en feest geeft. Daarbij moet wel worden voldaan aan een aantal voorwaarden die de wet stelt aan een huwelijkslocatie. Zo moet een huwelijksvoltrekking openbaar zijn, plaatsvinden in een gebouw (in de openlucht kan niet) en zijn er eisen op het gebied van (brand)veiligheid.

Hoe gaat het in z’n werk?

U zoekt een locatie uit, bijvoorbeeld een restaurant of een hotel. Het aanstaande bruidspaar en de eigenaar/beheerder van de locatie ondertekenen beiden een akkoordverklaring die u kunt vinden op de website www.apeldoorn.nl/digitaalloket, bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente Apeldoorn en op de meeste ‘buiten’trouwlocaties. De getekende akkoordverklaring levert u in bij de afdeling Burgerzaken. Heeft er op de locatie van uw keuze al een huwelijk plaatsgevonden, dan is het vrij eenvoudig. Na inlevering van de akkoordverklaring vindt op de afdeling Burgerzaken de reservering van uw huwelijksdatum plaats. Is het een nieuwe locatie, dan zal er eerst een medewerker van Burgerzaken de locatie bezoeken om te bepalen of de locatie voldoet aan de voorwaarden.

De kosten

Als u kiest voor trouwen op locatie kan de beheerder/eigenaar hiervoor kosten in rekening brengen.

Algemene informatie

Het bespreken van de trouwdatum

U kunt een trouwdatum in de gemeente Apeldoorn telefonisch vastleggen. Daarvoor belt u 14 055 (vijfcijferig nummer zonder netnummer). U kunt ook persoonlijk, nadat u hiervoor een afspraak heeft gemaakt, langskomen bij de balies van de burgerlijke stand.De datum kan maximaal twee jaar van tevoren worden vastgelegd. Dat geeft u alle ruimte voor het bespreken van de zaal en de fotograaf.

Melding huwelijk of geregistreerd partnerschap (ondertrouw)

U kunt een ambtenaar van de burgerlijke stand (abs) kenbaar maken het voornemen te hebben met elkaar in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In de volksmond noemen we dit in ondertrouw gaan. Deze melding doet u rechtstreeks bij de trouwgemeente of de gemeente van de partnerschapsregistratie. U doet dit maximaal 1 jaar vooraf en tot minimaal 14 dagen voor het huwelijk of de partnerregistratie (wettelijke termijn). Wij adviseren u om uiterlijk 6 weken voor die tijd contact met ons op te nemen.

De huwelijkstoespraak

Ongeveer twee weken voor de huwelijksdatum is bekend welke buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke Stand uw huwelijk voltrekt. Deze ?ambtenaar neemt contact met u op om een afspraak te maken voor een gesprek. Zo kunnen wij zorgen dat uw huwelijksvoltrekking een zo persoonlijk mogelijk karakter krijgt.

Trouwlocatie Het Raadhuis Apeldoorn

De ligging van het Raadhuis, tussen het Marktplein en het Raadhuisplein (midden in de stad), leidt tot een aantal beperkingen waarop wij u hierbij attent maken.

Alleen van dinsdag tot en met vrijdag kunt u de trouwauto op het Raadhuisplein voor het Oude Raadhuis parkeren. De aanrijroute naar het Oude Raadhuis is via de Stationsstraat, bij het Marktplein linksaf.

Op maandag en zaterdag kunt u vanwege de markt niet met de trouwauto bij het Oude Raadhuis komen. Dit is ook het geval als er een evenement plaatsvindt op het Marktplein.

Alle gasten kunnen betaald parkeren in  één van de parkeergarages. Het dichtst bij zijn de parkeergarages Marktplein en Koningshaven.

Voor parkeren bij de buitenlocaties overlegt u met de beheerder.

Aan de zijde van het Raadhuisplein bevindt zich de ingang van de trouwzaal. Deze zaal is alleen bij trouwerijen geopend. Aan de zijde van het Marktplein kunnen mensen die minder goed ter been zijn met de lift naar de trouwzaal toe. Raadpleeg hiervoor de bode die bij de plechtigheid aanwezig is.


Het strooien van bijvoorbeeld confetti en rijst is niet toegestaan!

De trouwzaal in Het Raadhuis vindt u op de begane grond. De ingang is aan het Raadhuisplein. Rolstoelgebruikers kunnen gebruik maken van de lift aan de marktzijde van het pand. De zaal is voorzien van een geluidsinstallatie. Voor slechthorenden is een ringleiding aanwezig. Als u of uw gasten van de ringleiding gebruik willen maken, kunt u dit naar voren brengen bij uw afspraak met de buiten-gewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. In de zaal zijn 66 zitplaatsen.

Aanvullende informatie

Verschillen huwelijk en geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is juridisch vergelijkbaar met een huwelijk

Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Voorwaarde is wel dat u en uw partner het beide eens zijn en dat er geen minderjarige kinderen zijn. Voor ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel

Als u trouwt, geeft u het jawoord. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.

Omzetten geregistreerd partnerschap

Wij kunnen een geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk. Wij maken hiervoor een akte van omzetting. U hoeft niet opnieuw in ondertrouw te gaan en u hebt ook geen getuigen meer nodig. De omzetting kan in alle Nederlandse gemeenten plaatsvinden. In het buitenland kan de erkenning van een omzetting op problemen stuiten. Het is raadzaam om daarover deskundig juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een advocaat.

Gelijk geslacht

Gehuwde paren en geregistreerde partners van gelijk geslacht moeten er rekening mee houden dat buitenlandse instanties hun huwelijk/partnerschap niet altijd accepteren. Bij een langer verblijf of emigratie is het dan ook belangrijk hierover tijdig een deskundig juridisch advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een advocaat.

Al goedgekeurde locaties binnen de gemeente

Naast het stadhuis en het Raadhuis gaat de gemeente reeds akkoord met onderstaande locaties voor uw plechtigheid.

N.B. Ook wanneer u kiest voor één van onderstaande locaties, ontvangt de gemeente graag eerst een akkoordverklaring trouwen op locatie (pdf, 18,1 kB), voordat wij uw huwelijksdatum kunnen vastleggen.

Artcafé SamSam
't Koetshuis
Apenheul
De Koningshof
De Boerderij Beekbergen
Lasersensation
Het Blanke Schot (Uddel)
Het Leesten (kiosk de Ugchelse Berg)
Boslust
Lokaliteit Broodhuis (Hoenderloo)
De Bosrand
Marialust
De Boschvijver
Gasterij De Marshoeve
Zwitsal Terrein
Miggelenberg (Landal)
Bronkerk
Stadsstrand Soap
Caesarea
Ons Huus Dorpshuis
Café Confetti / Om de hoek
Oranjeoord
Café de Paris
Het Oude Kantongerecht
City Lounge Apeldoorn
Paleis het Loo
De Cantharel
PKN Beekbergen
Het Dorpshuis Hoenderloo
Fletcher Hotel Restaurant Victoria-Hoenderloo
De Echoput en villa De Echoput
Het Raadhuis (* Let op)
Het Ei van Columbus
Voormalig zendstation Radio Kootwijk
Finnegan's Irish Pub
Randerode
De Garage
De Ruggestee
De Grote Kerk
De Scherpenbergh
De Hamermolen
De Smittenberg
Eigen
Spelderholt
Heerlijckheyt het Loo
Het Stadscafé
De Heilige Geest Kapel Assel
Stayokay Apeldoorn
Dimi's Café
De Theaterloods (Radio Kootwijk)
Diyar, restaurant
Tulip Inn, De Veluwe
Heldringkerk
Villa Bailar
Hervormde Kerk Beekbergen
De Vinkenkamp Lieren
Restaurant/hotel Hoog Soeren
Herberg 't Vossegat
Het Jachthuis
Wenumse Watermolen
Huisje James
De Wilde Pieters
Kapel Hoog Soeren
Wilhelminakerk
Kasteel Ter Horst
De Wipselberg
De Keizerskroon
De Woeste Hoeve
Klein Berlijn
Het Woldhuis
Julianatoren
Theehuis Berg en Bos
Horeb Kapel
De Groote Modderkolk
De Veluwse Schavuyt
De Babbel Apeldoorn
Hotel Apeldoorn Bed & Breakfast
De Buxushoeve

Staat de door u gewenste locatie niet in dit overzicht, dan kunt u een schriftelijk voorstel indienen bij de gemeente via de email of per brief ter attentie van de afdeling Persoonsinformatiebeheer, Postbus 9033, 7300 ES Apeldoorn.

Beschikt uw trouwlocatie over de gelegenheid om ook buiten (in de open lucht) uw huwelijk of geregistreerd partnerschap te laten voltrekken en wilt u hier gebruik van maken, vraag dan de voorwaarden hiervoor op bij de burgerlijke stand via telefoonnummer 14 055.

Het raadhuis als locatie

De ligging van het Raadhuis, tussen het Marktplein en het Raadhuisplein (midden in de stad), leidt tot een aantal beperkingen waarop wij u hierbij attent maken.

Er is alleen plaats voor de trouwauto op het Raadhuisplein

Meestal is er voor de volgauto's ruimte op het Marktplein; een ontheffing voor parkeren is door middel van parkeerkaarten verkrijgbaar

Vanwege de zaterdagmarkt, is er die dag nooit ruimte voor het parkeren van volgauto’s op het Marktplein. Verder zijn er regelmatig activiteiten op het Markt- en Raadhuisplein zoals een kermis, antiekmarkt of braderie. 

Informeer naar de activiteitenplanning en mogelijkheden als u uw huwelijksdatum boekt bij de gemeente Apeldoorn!

Aan de zijde van het Raadhuisplein bevindt zich de ingang van de trouwzaal. Deze zaal is alleen bij trouwerijen geopend. Aan de zijde van het Marktplein kunnen mensen die minder goed ter been zijn met de lift naar de trouwzaal toe. Raadpleeg hiervoor de bode die bij de plechtigheid aanwezig is.

Tarieven per 1 januari 2019

Raadhuis

Dinsdag om 08.30 uur en om 09.00 uur* Geen

Dinsdag om 09.30, 10.00 en 10.30 uur € 128,65

Maandag t/m donderdag 9.00 t/m 11.00 uur € 229,90

Maandag t/m donderdag 12.00 t/m 16.00 uur en vrijdag 9.00 t/m 11.00 uur € 330,60

Maandag tot en met donderdag buiten bovengenoemde tijdstippen € 394,80

Vrijdag 12.00 t/m 16.00 uur € 497,40

Vrijdag buiten bovengenoemde tijdstippen € 562,40

Zaterdag  € 730,00

*Kosteloos trouwen

Aan het trouwen of het sluiten van een geregistreerd partnerschap op dinsdagmorgen om 8.30 en 9.00 uur in het Raadhuis zijn geen kosten verbonden. De ceremonie is beperkt tot de formele (huwelijks)voltrekking, er wordt geen toespraak gehouden. Het duurt ongeveer 10 minuten. Annuleren van een kosteloos huwelijk/geregistreerd partnerschap kost € 125,00, als u binnen drie  weken vóór de datum van de voltrekking annuleert.

Kosten voor andere locatie dan Raadhuis

Voor een locatie buiten het Raadhuis (zie ook de Aanvullende informatie) betaalt u de kosten zoals hierboven vermeld. Daarnaast betaalt u de kosten die u hebt afgesproken met de door u gekozen trouwlocatie.

Kosten trouwboekje

De kosten voor een trouwboekje (optioneel) in een crèmewitte kunstleren omslag bedragen € 17,15 en voor een donkerblauw trouwboekje in een leren omslag € 34,40.

Kosten gemeentegetuigen

Als de gemeente uw getuigen regelt, betaalt u hiervoor een bijdrage van € 13,80 per gemeentegetuige.

Copyright © 2018
Webdesign door Pixel Creation