Gemeente Noordwijk

Trouwen in Noordwijk

De gemeente Noordwijk, met een historie die teruggaat tot ± 2000 voor Christus, ligt in Zuid-Holland, tussen de gemeenten Katwijk en Zandvoort, in het hart van de Bollenstreek.

De gemeente bestaat uit twee kernen, met elk een eigen karakteristiek: Noordwijk aan Zee, de badplaats met zijn lange kuststrook en Noordwijk Binnen, het van oorsprong kleine dorp met de kerktorens die de horizon bepalen.

Daarnaast is er nog het Langeveld, een buurtschap waar men een grote landschappelijke diversiteit aantreft.

De gemeente Noordwijk heeft zich ontwikkeld tot een mooie, zeer internationale badplaats.

Voor het organiseren en houden van feesten en recepties zijn ruimschoots mogelijkheden aanwezig, vandaar dat het laten voltrekken van huwelijk of geregistreerd partnerschap in Noordwijk zeker aangeraden kan worden.

De ambtenaren van de burgelijke stand

In de gemeente Noordwijk worden alle huwelijken en geregistreerde partnerschappen voltrokken door een externe buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs). Bij het reserveren van tijd en plaats van het huwelijk/partnerschap of bij de aangifte kunt u, indien u dat wenst, uw voorkeur aangeven voor één van de zes beschikbare ambtenaren.

Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met uw voorkeur, maar er kan geen garantie worden gegeven dat de door u gekozen babs het huwelijk of partnerschap voltrekt. Ongeveer 2 tot 6 weken voor het voorgenomen huwelijk wordt u schriftelijk op de hoogte gebracht van de toegewezen ambtenaar. U kunt met die ambtenaar al uw wensen voor de ceremonie doornemen; u dient hiervoor zelf contact op te nemen met de toegewezen ambtenaar.

Voor de kosteloze huwelijken, in de Nieuwe Raadzaal op maandagochtend om 09.00 u. en 09.30 u., geldt dat er geen keuze meer is voor een extern ambtenaar. Deze huwelijken worden zonder toespraak voltrokken door ambtenaren van het team Gemeentewinkel.

Het gemeentehuis

Binnen het gemeentehuis bestaan twee zalen waar voltrekking mogelijk is.

De oude raadzaal

Zoals de naam al aangeeft is deze zaal de raadzaal zoals deze bestaat sinds de bouw van het oudste deel van het huidige gemeentehuis in 1886. Een nostalgische, maar vooral statige, omgeving waar veel stellen elkaar het ja-woord gaven, omgeven door de gebrandschilderde ramen waarin de wapens van de diverse Noordwijkse burgemeesters zijn verwerkt .

Reeds bij de ingang treft u een sfeer van oude chique wanneer u door de hoge hal naar de trap loopt en het borstbeeld van Jan Kloos passeert. In de trouwzaal zelf vallen vooral de eiken lambriseringen op met de grote oorspronkelijke schilderijen. En centraal natuurlijk de koperen luchters.

Kortweg kan dit met recht een sfeervolle ambiance worden genoemd waar u een
van de gelukkige momenten uit uw leven beleeft. Ook voor diegenen die slecht ter been zijn is deze zaal met liften bereikbaar via de nieuwe vleugel van het gemeentehuis.

De nieuwe raadzaal

Modern is deze zaal zeker te noemen met zijn ronde vorm en karakter die de huidige tijd met zijn openheid weerspiegelt. Rondom openheid met veel lichtinval omdat alles wat hier wordt besloten gezien mag worden en zeker het daglicht mag zien.

Als u meer modern bent ingesteld is de Nieuwe Raadzaal zeker een goede locatie om een mooi moment in uw leven te vieren. De zaal zelf is o.a. voorzien van een invalidenlift en er zijn ruimschoots zitplaatsen voor uw gasten aanwezig.

Externe Locaties

In de gemeente Noordwijk bestaat ook de mogelijkheid om in een aantal externe locaties, zoals hotels of strandpaviljoens te trouwen. Houdt u er bij het reserveren van een huwelijksdatum rekening mee dat u eerst contact dient op te nemen met het management van de locatie. Op dit moment zijn de volgende locaties aangewezen:

Strandpaviljoens

Alexander Beach

Beachclub Oranje

Blu Beach

Breakers Beach House

Bries

De Klink

De Koele Costa

De Zeester

Strandpaviljoen Van Roon

Strandclub Witsand

Take 2 Beach & Bungalows

Tulum

De Zeemeeuw

Hotels

Alexander Hotel

Grand Hotel Huis ter Duin

Hotel De Heeren van Noortwyck

Hotels van Oranje

Hotel De Witte Raaf

Hotel-Restaurant Villa de Duinen

Hotel Zonne

Palace Hotel

Vesper Hotel

Restaurants en overige locaties

Golfcentrum Noordwijk

Klooster - Podium, Kunst & Interieur

Kwekerij en Theedrinkerij Noordwijk Buiten

Proeflokaal Bregje Noordwijk

Restaurant het Zuiderbad

Restaurant Zon & Zeebad

Space Expo

Theater De Muze

St(r)andplaats Nederzandt

Zorgboerderij De Overkant

Voor de voltrekking op een externe locatie moet eerst contact worden opgenomen met het management van de locatie. U dient er rekening mee te houden dat in een aantal locaties alleen kan worden getrouwd als u daar ook uw feest of receptie geeft.

Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap doen

Wat is het?

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt sluiten, is het nodig hiervan eerst melding te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wil gaan trouwen of uw partnerschap wil laten registreren.

De melding voorgenomen huwelijk/partnerschap is, gerekend vanaf de datum van ontvangst door de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw melding, één jaar geldig.

Er dienen minimaal 14 dagen te liggen tussen de datum van ontvangst van de melding voorgenomen huwelijk of partnerschap en de huwelijkssluiting of de partnerschapsregistratie.

Hoe werkt het?

Nadat u telefonisch de datum, tijd en locatie van uw huwelijk heeft doorgeven aan de gemeente Noordwijk krijgt u de formulieren melding voorgenomen huwelijk of partnerschap thuisgestuurd. U stuurt deze formulieren voorzien van de volgende bijlagen naar de gemeente terug.

een kopie van een geldig legitimatiebewijs van u en uw partner (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)

een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de getuigen.

U kunt de documenten opsturen naar:

Gemeente Noordwijk
team KCC
Postbus 298
2200 AG Noordwijk

De melding moet  ten minste 2 weken en maximaal 1 jaar vóór de trouw- of geregistreerd partnerschapsdatum zijn ontvangen door de gemeente Noordwijk. Is dit niet het geval kan het huwelijk of geregistreerd partnerschap niet plaatsvinden.

U en uw partner wonen in het buitenland

Als u in het buitenland woont en u en of uw partner de Nederlandse nationaliteit bezit moet u melding van uw voorgenomen huwelijk doen bij de gemeente Den Haag. U geeft daar aan in welke gemeente het huwelijk plaatsvindt.

Het huwelijk of partnerschap vindt in een andere gemeente plaats

U dient bij die gemeente te informeren naar de procedure voor melding voorgenomen huwelijk of partnerschap.

Tarieven 2018 (onder voorbehoud)

Tarieven en tijden trouwlocaties

Gemeentehuis maandag t/m vrijdag 09:00 - 16:30 uur € 400,00

Gemeentehuis zaterdag 09:00 - 12:00 uur € 610,00

Gemeentehuis woensdag 11:00 - 11:30 uur € 93,50

Externe locaties maandag t/m zaterdag 09:00 - 20:00 uur € 400,00

Overige tarieven trouwen

Beschikbaar stellen gemeentelijke getuige € 28,50

Eenmalige benoeming trouwambtenaar zonder beëdiging € 84,50

Eenmalige benoeming trouwambtenaar met beëdiging € 168,00

Luxe huwelijks- of partnerschapsboekje (bij gratis huwelijk en huwelijk tegen gereduceerd tarief) €44,00

Rubriek(en)
Adres Voorstraat 42
2201 HW Noordwijk
Telefoon Tel: 071-3660000
Bezoek de website